Franciaországról mindent amit tudni érdemes...

Francia utak

Párizs

2010. február 15. - TdM Travel

 

Két csoportra lehet osztani az embereket. Az egyik csoportba tartozók szerelmesek Párizsba, a másik csoportba tartozókkal valami baj van. De szívből remélem, hogy mindenkinek, aki a második csoportba tartozna gyógyulást hoz az elkövetkező pár nap. Én és a TdM Utazási Iroda, mindenféleképpen ezen leszünk.
Majd minden párizsi utamat ezzel a bevezetővel kezdem, szinte közvetlenül a kötelező formalitások és bemutatkozás után. Az utasok nagy része veszi a lapot, viszont - mert imádom a hatásvadász helyzeteket, ilyenkor mindig hátranézek és elégedetten állapítom meg, hogy - némely arcra a megrökönyödés jelei ülnek ki. Pontosan ez a célom. Már az első pillanatban érezzük meg, hova is megyünk. Félre az ezer meg ezer régen lejárt, a hagyományos utazási leírásokban illemszerűen megfogalmazott kedvkeltő frázisokkal. Hiszen Párizs nem más, mint a lázadás, az állandó megújulás, a polgárpukkasztó finom szemtelenség. Ahol találkozik a múlt a jövővel, az a város, az az életérzés, amely a legkonzervatívabb látogatót is megkísérti, olyan amikor a legtisztességesebben nevelt leány arca is a legszebb rózsa színébe öltözik, és képtelen elrejteni a szája sarkába kiülő szégyenlős mosolyt, amikor számára igen meglepőt hall, de nagyon is tetszik neki. Párizs pimasz, nincs tekintettel senkire. Aki oda belép, azt elragadja, táncba viszi, és nem engedi soha többé. Párizs feminim: lehet Ő egy bárónő egy elegáns hotel halljában, egy tollkoronája mögül kokettáló revütáncos lány vagy egy montmartre-i utcalány …nincs menekvés. A szerencsésebbek visszatérnek, de vannak akik „csak” szívükbe zárva őrzik mindörökké, akár egy holtig tartó ki nem mondott titkos szerelmet.
 
Nem véletlen, hogy női hasonlattal éltem Párizst illetően. Ez az a hely, ahol egy nő NŐ maradhat tizennyolctól egész élete végéig, ahol a hetvenes korosztályra is – persze nagy tisztelettel - elismerően kapjuk vissza a fejünket, és jóérzéssel megyünk tovább.
Gyakran van olyan utasom, aki megkérdezi: „…és hol van az a híres párizsi divat…” Hát itt, körülöttünk, mindenhol. De ezt érezni is kell. A párizsi divat nem csak a színek, formák harmóniájából áll. Lehet, hogy ugyanaz a kollekció máshol súlytalanná, jelentés nélkülivé válna. De Párizsban ott van az a bizonyos harmadik: a város lüktetése, a szabad életérzés, egy csipetnyi nonchalance és laisser-aller melyek nélkül egy kopott farmer csak egy ócska ruhadarab, de amelyekkel viselője vérlázítóan trendivé válik.
Párizsban ezt kell megérezni, beszívni, és elkábulni. Mert Párizs a legkeményebb drog.

 

 

 

 

 

Bálint Péter idegenvezető

A bejegyzés trackback címe:

https://franciautak.blog.hu/api/trackback/id/tr591760583

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása