Franciaországról mindent amit tudni érdemes...

Francia utak

Csúszós élvezet – ínyencség az ínyenceknek...

2017. február 13. - TdM Travel

Arra a kérdésre, amit minden alkalommal feltesznek nekem azok, akik még soha nem kóstolták, vagyis: milyen íze van, még mindig nem tudok válaszolni. Sem az íze, sem az állaga nem definiálható, semmihez sem hasonlít igazán. Sokan nincsenek tisztában azzal, valójában mi is az osztriga? Tévedés ne essék, az osztriga még a fogyasztás pillanatában is egy élő puhatestű állatka. Pár kilométerre a normann-breton határtól található Cancale, a Szent Mihály öböl nyugati partján. Itt tenyésztik Franciaország egyik legkiválóbb osztrigáját. Az osztrigát hasonló osztályozási rendszeren keresztül méretik meg, mint például a borokat vagy sajtokat. Bretagne-ban rendkívül nagy az apály-dagály jelenség, helyenként, mint például a Szent Mihály öbölben, akár 14-15 méter is lehet. Ha apály idején érkezünk, remekül láthatjuk az osztriga medencéket, amiket dagálykor víz fed el, az oldalukon fekvő vitorlásokat és az osztriga tenyésztés speciális kétéltű járművét. Az osztrigából fél vagy egy tucatot lehet a piacon azonnali fogyasztásra vásárolni. Rendkívül kedves, szélben, esőben és hidegben – bizony ám, hiszen télen ugyanúgy van piac, mint nyáron – edzett hölgyek, helyben nyitják fel és még egy négybe vágott citromot is kapunk, s mindezt hozzávetőlegesen 5 euróért, azaz darabonként 50 euró centért. Persze, ha Párizsban, étteremben rendeljük meg ugyanezt, könnyedén fizethetjük a háromszorosát. Az osztrigához természetesen jó bor jár. A közelben ezt is beszerezhetjük. Nem kell, hogy drága legyen, de legyen behűtve és kellemesen gyümölcsös zamatú. Igazi aperitif. 

Bon appétit, vagy párizsiasan: bon’app!

/Bálint Péter, idegenvezető/

A bejegyzés trackback címe:

https://franciautak.blog.hu/api/trackback/id/tr5012190352

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása