Franciaországról mindent amit tudni érdemes...

Francia utak

Párizs haladóknak...

2017. február 11. - TdM Travel

Párizs természetesen nem csak Eiffel torony és Louvre, mely minden turista első programjában szerepel, hanem Rue Denoyez , Latin negyed, bormúzeum és sok minden más…Izgalmas , felfedezésre csábító helyek, ízek és illatok…Balzac szerint:

„De hiszen Párizs valóságos óceán. Beledobhatod a mérőónt, mélységét soha nem ismered meg. Keresztül-kasul járod, hogy leírd; de akármennyi gondot fordítsz is a bejárására, leírására, akármily számosak és buzgók is e tenger kutatói, mindig akad még ott szűz terület, ismeretlen barlang, egy-egy virág, igazgyöngy, szörnyeteg vagy más meglepő lelet, ami elkerülte az irodalmi búvárok figyelmét.”

Ha már úgy gondolod mindent láttál, a Notre-Dame, az Eiffel-torony, a Diadalív és a Champs-Élysées, már nem tud újat mutatni akkor fedezd fel velünk a francia főváros kevésbé ismert részeit is.

Latin negyed

Néhány utcából álló terület a Boulevard St. Germain és a Boulevard St. Michel mentén, mely onnan kapta nevét, hogy az itt tanuló diákok latinul hallgatták előadásaikat, amíg Napóleon a forradalom után ezt meg nem változtatta. Ez a környék már a középkortól kezdve a tudományok és a bölcsesség otthona volt, itt áll a híres egyetem a Sorbonne is. Ez a Szajna bal partján elterülő negyed, Párizs V. és VI. kerületéhez tartozik, a bisztrók hamisítatlan párizsi hangulatával fogad bennünket.

Luxemburg-kert

Párizs híres parkjai és kertjei közül íme a két leghíresebb: a Tüllériák kertje  és a Luxembourg-kert. A Panthéonhoz közel, a Latin negyedben találjuk a Luxemburg kertet is, mely  a város legnagyobb parkja, szép növényekkel, szobrokkal (köztük a New York-i Szabadság-szobor másával), és Medici-szökőkutakkal. A Jardin de Luxembourg a párizsi városliget is lehetne, ahol mindenképpen érdemes megpihenni egy finom szendviccsel . És persze a Medici szökőkutat és a Szabadság szobrot is nézzük meg mindenképpen.1_27.jpg

Rue Cler

A főváros egyik gyöngyszeme, ahol a helyiek mindennapi bevásárlásaikat is gyakran intézik. A város VII. kerületében található Rue Cler, Párizs egyik leghangulatosabb utcája. Tele csábító éttermekkel, kávézókkal , üzletekkel. Az utcai árusok színes kínálata, a helyi specialitásokat kínáló élelmiszerboltok adják meg a hely különleges hangulatát, ahol a többnyire sétálóövezethez tartozó utcán még mindig az eredeti macskakő borítja az utat.

Saint-Germain-des-Prés

Párizs VI. kerületét (Saint-Germain-des-Prés ) nem szabad kihagyni, ha szeretjük a finom csokoládét. Több mint 15 világszínvonalú csokoládékészítő bonbonjait kóstolhatjuk itt meg. A csokoládé szerelmeseinek paradicsoma, a Saint-Germain-des-Prés  apátság kerülete híres kávézóiról is. Az 1950-es évek Saint-Germain-des-Prés negyede vonzotta Párizs művészeit és íróit. Ennek az időszaknak a legendái máig fenn maradtak, csakúgy, mint a művészek híres kávézói (Brasserie Lipp, Le Café de Flore, Les Deux Magots, La Rhumerie…). Manapság is igen kellemes itt sétálni, ahol régi utcácskák, művészeti galériák, antik üzletek, luxus butikok, könyvesboltok és gyönyörű műemlékek váltják egymást. 

1_29.jpg
Le Procope

Kávézzunk egyet a Le Procope kávézójában. Párizs legrégebbi kávézója a Procope a rue de l'Ancienne Comédie-n található. 1686-ban nyitották meg, ez volt az első hely a városban, ahol valódi olasz kávét szolgáltak fel, amit a kávézó alapítója, Francesco Procopio dei Coltelli szicíliai séf hozott Olaszországból. A Procope volt az első irodalmi kávéház a francia fővárosban. A XVIII. században olyan híres emberek látogatták, mint Voltaire, Diderot, Danton, Marat és Robespierre, valamint a későbbiekben Verlaine és Anatole France.

Cimetière du Père-Lachaise

A Père-Lachaise temető Franciaország és a világ egyik leghíresebb temetője. Párizs XX. kerületében található. Sokak szerint ez a világ legtöbbet látogatott temetője; évente több százezren látogatják. Öt nagy háborús emlékmű is helyet kapott itt. Jim Morrison és Oscar Wilde sírját is itt találjuk.
 

Butte Bergeyre

A Butte Bergeyre egy kis dombnyi terület Párizs XIX. kerületében, a Buttes Chaumont parktól keletre. Ha egy igazán békés helyet keresel, akkor ez az, hiszen az 1900-as években épült házak között sétálva mintha megállt volna az idő. Mindössze egy kanyargós út és néhány tucat színpompás vadszőlővel befuttatott ház sorakozik a szűk macskaköves utcákon. Egy francia rögbi játékos, Robert Bergeyre után kapta nevét a domb, mely nem csak csodálatos kilátást nyújt a városra, de itt található az utolsó megmaradt szőlőültetvény is Párizsban. Ez tökéletes hely, hogy egy kicsit elfelejtsd, hogy a világ egyik legforgalmasabb fővárosban jársz. Butte Bergeyre létezéséről még sok párizsi sem tud.

La Chapelle Expiatoire

A kései francia neoklasszicista építészet gyöngyszeme, a XVI. Lajos téren álló Engesztelő kápolna, gyönyörűen megtervezett gótikus kápolna, melyről a Párizsba látogató turisták többnyire keveset tudnak. Egy békés hely a város szívében, mely Franciaország egy igen meghatározó korszakára emlékeztet bennünket. A Párizs központjában található, La Chapelle Expiatoire – a vezeklés vagy bűnbánat – kápolnát Pierre Fontaine építész tervezte 1816-ban. Az 1793-ban kivégzett XVI. Lajos és felesége, Marie Antoinette – a francia forradalom mintegy háromezer más áldozatával együtt – 1816-ig az itt álló St. Madeleine temetőben egy tömegsírban nyugodtak. A királyi pár csontjait exhumálták, és átszállították az észak-párizsi St. Denis királyi mauzóleumába, de ezen a helyen emelték az emlékművet. A kápolna kupolája alatt a király és a királyné márványszobra áll. A lenti kriptában egyszerű oltár jelzi azt a helyet, ahol a hagyomány szerint a király és a királyné maradványait megtalálták, majd exhumálták. Klasszikus méltóságával és az egykori forradalmi tömegsír feletti elhelyezkedésével nem véletlenül érdemelte ki a Párizs legszomorúbb helye címet. 

Rue Cremieux

És ez is Párizs! A Gare de Lyon közelében találjuk ezt a csendes kis utcát, mely élénk színeivel hívja fel a figyelmünket. A sétálóutca 1857-ben született, nevét egy ügyvéd, politikusról Adolphe Crémieux-ről kapta. A város azóta nagyon sokat változott, de az utca őrzi eredeti hangulatát.1_30.jpg

Rue Montorgueil

A gyalogosok paradicsoma! Na és persze mindenkié aki szeret jókat enni. Éttermek, kávézók pékségek, sajt és bor üzletek várják a vásárlókat és az ínyenceket. A legjobb éttermek: L'Escargot, 38, rue Montorgueil (1875) , Au Rocher de Cancale, és a legrégebbi párizsi pékség (1730) is itt található - La Maison Stohrer, 51, rue Montorgueil. Az utca elnevezése a XIII. századból származik , mely az Orgueilleux dombjára vezetett fel, ahol zöldség és gyümölcs árusok mellett hentesek, virágosok, sajt árusok kínálták portékájukat . Az utcaképet Monet is megörökítette egyik híres festményén, mely ma az Orsay múzeumban tekinthető meg. (“La rue Montorgueil”-1878) 

A világ legkisebb háza

Egy 8 négyzetméter területű lakásról van szó, mely a rue de Chateau d’eau helyezkedik el és egy átépítés után vált a világ egyik legkisebb lakásává. Az elképesztően kicsi lakás minden centiméterét ügyesen kihasználták. Az egykori cselédszobából vagy tárolóból kialakított, mini, 8 négyzetméteres lakást a Kitoko Studio rendezte be, mindent ügyesen elrejtve egy "bútor falba", még a fürdőszoba is ide került. Cím:39, rue du Chateau d’Eau 75010 
Metró: Republique

Rue Denoyez

A street art kedvelőinek érdekes lehet egy látogatás a Rue Denoyez színes graffiti világában (Belleville).

La Défense

Modern üzleti negyed felhőkarcolókkal, újszerű szobrokkal és egyéb műalkotásokkal. Párizs egyik fontos, a történelmi városmagtól nyugatra elterülő üzleti központja. Az elnevezést egy 1883-ben állított szobor, a La Défense de Paris, azaz a Párizs védője után kapta. A francia főváros Neuilly-sur-Seine negyedével határos területen a Hauts-de-Seine megyében elhelyezkedő Nanterre, Courbevoie és Puteaux osztozik. A negyed a legnyugatibb pontja Párizs 10 km hosszú történelmi, kiemelkedő jelentőségű épületekkel, és emlékművekkel jelölt útvonalának, az Axe historique-nak. Itt található a jellegzetes Grande Arche épülete is, mely a fővárost átszelő történelmi útvonalat, az Axe historique-t zárja le. Az útvonal a történelmi városmagtól, a Louvre-tól indul, majd a Champs-Élysées-n végighaladva éri el a Défense negyedet, a Diadalív érintésével.1_32.jpg

Parc de Buttes Chaumont

Talán a párizsiak által leginkább kedvelt park. A 27 hektár területű parkból , a városra nyíló egyik legszebb kilátás is maradandó élmény marad. A park egyik fő jellemzője a Szibilla templom, mely egy tó közepén lévő sziget tetején áll, kb. 30 méter magasságban. 1869-ben építették, korinthoszi stílusú és az olaszországi Tivoliban lévő Sybilla volt a minta.   1_31.jpg

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://franciautak.blog.hu/api/trackback/id/tr1812240408

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása