Franciaországról mindent amit tudni érdemes...

Francia utak

Hasznos tudnivalók Párizsba utazóknak

2017. március 22. - TdM Travel

Párizs Franciaország szíve, Európa egyik legszebb, legérdekesebb és leglátogatottabb városa. 12 milliós lakosságával a legnépesebb város is, és akkor még nem szóltunk a minden évben idelátogató több millió turistáról! Párizs megszámlálhatatlan látnivalója, programjai, különböző fesztiválok, a híres múzeumok, mint a Louvre, az Orsay vagy a Grand Palais, és persze legfontosabb szimbóluma, az Eiffel-torony, rengeteg embert vonzanak a városba. A város legnépszerűbb és leghosszabb vásárló utcája a Champs Elysées, ahol rengeteg üzlet, a legjobb éttermek, bárok és mozik várják a turistákat. Ez az egyik legforgalmasabb része a városnak.  Gyermekekkel utazóknak, vagy a vidámparkok felnőtt szerelmeseinek pedig ott van Európa egyetlen Disneylandje, amely kb. 30 kilométerre található a várostól, és tömegközlekedéssel is kiválóan megközelíthető.1_44.jpg

 Hasznos információk

Magyar nagykövetség: 5 bis, square de l’avenue Foch, 75116 Paris, Előhívó: 00-33-1 Telefon: 45-00-94-97

Fontosabb telefonszámok: Mentők: 15, Rendőrség: 17, Tűzoltók: 16 Franciaország hívószáma: 0033

Pénznem: Euro 1,2,5,10,20,50 centes pénzérmék (1Euro=100cent) 5,10,20,50,100,200,500 papírpénzek (Árfolyam: www.mnb.hu) A szükséges valutáról érdemes előre gondoskodni. Pénzváltás csak városi bankokban, pénzváltó helyen lehetséges, forintot kevés helyen váltanak és az árfolyamok magasabbak!

Okmányok: A beutazáshoz érvényes személyi igazolvány vagy útlevél szükséges! Beutazási szabályok: www.kulugyminiszterium.hu

Időjárás: Az időjárás enyhe óceáni, az évi csapadék 600mm körül alakul, a januári középhőmérséklet 3°C, a júliusi 19°C. Párizsról azt tartják, hogy egy nap - négy évszak. A délelőtti verőfényes napsütés délutánra hideg, szeles időre változhat. Összességében elmondható, hogy Párizs klímája egész évben enyhe. A nyár ritkán forró, a fagy és a hó ritka, az eső időszakos. Gyorsan elvonuló záporokra gyakran lehet számítani.

Tömegközlekedés

Metró:Párizsb1_45.jpgan rengeteg metró van, amely jelentősen megkönnyíti az amúgy nagyon is zsúfolt város közlekedését. Összesen 15 metróvonal szeli keresztbe-kasul a várost, így szinte nincs olyan hely a városban, ahova ne lehetne eljutni a föld alatt. Jegyeket tízes csomagban vehetjük meg, vagy beszerezhetünk egy úgynevezett Paris-visite bérletet is, amely a meghatározott napokon korlátlan tömegközlekedési használatot biztosít. Párizs területét 5 tarifazónára osztották, de a turisták szerencséjére a legtöbb látnivaló az 1-2 zónán belül van, így elég, ha erre a két zónára veszünk jegyet. Igaz, a La Defense metrómegálló már a harmadik zónában van. A Versailles-i kastély a 4. zónában van, és az a RER C vonalán érhető el. A Disneyland pedig már az 5. zónához tartozik.

Egybehangzó vélemények szerint ezek a legdekoratívabb párizsi metróállomások:

Arts et Metiers (11. vonal platformja)
Concorde (12. vonal plattformja)
Bastille (5 freskó)
Tuileries (1. vonalon)

Jegyárak: „T+” jegy – 1,90 euró (1.5 órán át lehet vele utazni, bármelyik közlekedési eszközön)
10 darabos gyűjtőjegy – 14.50 Euro

Paris Visite: turista bérlet, fénykép nem kell hozzá: megvásárolható 1,2,3,5 napos formában, más-más árakon a zónáktól és attól függően, hogy felnőtt vagy gyerek részére vesszük. Pl: felnőtt 1 napos 1-3. zóna: 11,7 euró, gyereknek ez: 5,8 euró

Minden metróvonalnak van egy száma és egy neve. A név az a végállomás, amelynek irányába közlekedik a metró az adott vonalon. A metrótérképen egyszerűen a végállomás nevét megkeresve tudjuk beazonosítani a számunkra szükséges metróvonalat. Az átszállási lehetőségeket az állomásokon narancsszínű correspondence felirattal jelzik. A metróhálózatban korlátlan alkalommal tudunk átszállni, mindaddig, amíg nem megyünk ki egyetlen metrómegállóból sem. Egyes megállók kiemelkedően sok átszállási lehetőséggel rendelkeznek, mint a Chatelet-les Halles, a Montparnasse-Bienvenue és a Republique. Ezeken az állomásokon meglehetősen sokat kell gyalogolni az átszálláshoz. A kijáratot kék színű sortie felirattal jelzik. Az utolsó metró éjfél után 15-30 perccel közlekedik és 0 óra 45 perckor ér be az adott vonalak végállomásaira. Reggel fél hattól indul a metróforgalom.

RER: a külvárosokban közlekedő vonatot hívják így, és ezzel is be lehet jutni a reptérről a városba.

Busz: a buszhálózat is szinte az egész várost lefedi. Ez talán a legjobb megoldás azoknak, akik ráérnek és szeretnek üldögélni és nézelődni.

Villamos: 2006 óta újra van villamos Párizsban. A boulvard des Maréchaux Sud körúton közlekedik , útját híres kortárs festők művei szegélyezik.

 
Paris Museum Pass

1_46.jpgMivel Párizsban megszámlálhatatlan nevezetesség, múzeum, műemlék vár felkeresésre, érdemes megvásárolni a múzeumbérletet, mely több, mint 50 nevezetességbe történő belépésre jogosít, és mellyel minél több nevezetességet tekintünk meg, annál többet spórolunk. 2-4 és 6 napos bérletet válthatunk, 48, 62 illetve 74 EUR áron, melyekkel a következő helyek látogathatók (a teljesség igénye nélkül): Louvre, Diadalív, Napoleon sírja, Pompidou központ – Modern Művészet Múzeuma, Gustave Moreau múzeum, Notre Dame, Orsay Múzeum, Panteon, Rodin Múzeum, Sainte Chapelle, Versailles-i kastély

Éttermek, gasztronómia

A franciák étrendje nagyon egészséges, hiszen rengeteg gyümölcsöt és zöldségfélét fogyasztanak, ezenkívül fontos, hogy vajjal, a mediterrán területeken olívaolajjal sütnek, és ételeiket nem fűszerezik agyon, soha nem használnak annyit, hogy az elnyomja az eredeti ízt. Legjobban a friss, zöld ”füveket” kedvelik; a kakukkfüvet, tárkonyt, turbolyát, bazsalikomot és a petrezselymet, gyakori a babérlevél használata, s fahéjjal, szegfűszeggel, sáfránnyal, szerecsendióval, gyömbérrel, köménnyel is fűszereznek. Elsősorban marhahús, borjú, ürü, bárány, szárnyasok és vadhúsok is kerülnek az asztalra, sertést szinte egyáltalán nem esznek.
A reggelijük egyszerű, sokszor csak egy croissant kávéval, ez általában a szállodák által kínált reggeliben is megmutatkozik. Legfontosabb étkezésük a vacsora.
A hagyományos éttermek a vacsorára nem nyitnak ki előbb, mint 20 óra. A párizsiak szívesen isznak apéritif-et (pl. pezsgő, kir, pastis), és kedvelik a főétel előtti rágcsálnivalókat (amuse-gueule). Párizsban a menüsorok jellemzően ezeket tartalmazzák: előétel (entrée), főétel (plat), ami valamilyen hús vagy hal, aztán sajt (fromage) és/vagy desszert. Minden étteremben ingyenesen adnak csapvizet (eau en carafe) és kenyeret, itt nem kell szégyellni, ha nem ásványvizet kérünk szomjunk csillapítására. Lezárásként sokan fogyasztanak kávét vagy déca-t (koffeinmentes kávé). A jó étterem annak alapján is beazonosítható, hogy hol kellően bőséges tartalmú a borlista. Bort mindig étkezés közben fogyasztanak, nem kizárólag evés után.

Tájékoztató árak

Reggeli: a klasszikus reggeli friss zsömle és  kávé:  2 - 5 EUR2_21.jpg
Ebéd: szerény bisztró napi menü:  5 -10 EUR
Vacsora: szerény bisztró napi menü: 10 - 15 EUR
Házi bor (0,375 l) minden étteremben viszonylag olcsó:  4 - 10 EUR
Olcsóbb bor (üveg): helyi boltokban 3 - 10 EUR
Sör (0,33 l): 5 - 8 EUR
Kávé (csésze): pékségekben olcsó, teraszokon drágább: 1 - 4 EUR
McDonald's  menü:  kb. 8 EUR

25-50 euró a vacsora ára egy étteremben, persze borral. A frekventált területeken még drágább. Utcai szendvicsek, palacsinták: 6-10 euró. 5-10 százalék borravaló a szokásos. 

Vásárlás


Párizs a vásárlás megszállottjainak paradicsoma. Itt nem váltották le plázák a hagyományos áruházakat és az utcai boltokat, butikokat. Nagyon kellemes jó időben az utcán sétálgatva nézni a kirakatokat, és felkeresni az egyedi hangulatú híres nagyáruházakat: Galeries Lafayette, Printemps Haussmann, La Samaritaine, BHV (Bazar de l’Hotel de Ville), C&A, Passage du Havre. A Boulevard Haussmann-on található Les Galeries Lafayette a leghíresebb, és talán világ egyik legszebb áruháza. Ide még akkor is érdemes bemenni, ha nem tervezünk semmiféle vásárlást. Az árak magasak, ám nagyon elegáns, stílusos az egész. Vasárnap nincs nyitva, csütörtökön hosszabbított nyitva tartás van (21 óráig). Egyébként Párizsban csütörtökön sok más áruháznak, üzletnek van hosszabb nyitva tartási ideje. Egyébként az üzletek általában reggel 9-től este 6-ig, 7-ig vannak nyitva. Általánosságban igaz, hogy a turistalátványosságokhoz közeli üzletekben magasabb az árszint. A nagyáruházak között tán a La Samaritaine a legolcsóbb árfekvésű. Még ennél is olcsóbb a Tati, de ott a minőség is lejjebb van, és az utcakép sem igazán kellemes a turista számára. A nemzetközileg ismert láncok (H&M, Zara, Bershka, Mango, stb.) boltjai és sok más hasonló, nálunk még nem található márkák üzletei találhatók a Rue de Rivoli-n. A különleges, „unique” párizsi divat a 2. kerületi Rue Montorgueil környékén lévő kis butikokban van. A termékek nagyon egyediek és drágák, de már csak nézelődni is nagyon jó ott, és a környék is nagyon kellemes. A Rue Montorgueil egy sétáló utca tele kis sajtbolttal, tradicionális ételekkel, stb. A Champs-Elysees-vel merőleges Avenue Montaigne az olyan világmárkák boltjainak utcája, mint a Dior, Yves-Saint-Laurent, Gucci, stb. Akit érdekelnek a régiségek, azoknak ajánljuk a Le Louvre des Antiquaires központot, ahol egy fedél alatt 250 üzlet található: ékszerek, bútorok, szőnyegek, festmények, szobrok, régi fegyverek, könyvrégiségek stb. Egyéb vásárló utcák: Rue de Passy, Rue de Rennes, Avenue des Ternes, Rue Saint Honoré. Aki különleges kincsekre vadászik, annak pedig kötelező felkeresni a Clignancourt bolhapiacot, mely a világ legnagyobb bolhapiaca. Több mint 3000 árus árulja portékáit, szinte mindent kapható. Csak szombaton, vasárnap és hétfőn van nyitva, a 4-es metróvonal Porte de Clignancourt megállójánál kell kiszállni.

1_47.jpg

Piacok


Párizsban a Bastille közelében található a Marché d’Alligre, ami hagyományos élelmiszerpiac. Hétfő kivételével minden nap nyitva van 13 óráig. Hétvégén nagy élet van ezen a piacon. Legközelebbi metrómegálló: Ledru Rollin. A város legnagyobb vására a Marché de Belleville. Keddenként és péntekenként tarják meg, a Boulevard de Belleville-en. Erősen multikulturális hely, ahová nagyon sokféle nemzetiségű ember látogat ki. Legközelebbi metrómegálló: Belleville.

Tájékoztató élelmiszer-árak

Bár Franciaország nem olcsó, az alap élelmiszerek árai nem nagyon térnek el az itthon megszokottaktól. Érdemes a nagyobb üzletekben vásárolni.

kenyér - 0,3 EURO-tól, sajt 10 dkg - 1 EURO-tól, sonka 10 dkg - 2 EURO, tej 1 l - 0,75 EURO, sör -1 EURO
paradicsom 1 kg - 2,5 EURO, bor - od 0,85 EURO, csapolt sör - 2,8 až 6,15 EURO

Eurodisney

Disneyland Párizs mellett egy önálló kis város, a teljes ehhez szükséges infrastruktúrával. Az év minden napján nyitva van! Gyerekeknek életre szóló élmény részesévé válni az oly sokszor látott, olvasott meséknek, találkozni a mesehősökkel. Az Eurodisney két parkból áll, Disneyland Park és Walt Disney Studios Park. Ha valaki megveszi a belépőt, akkor minden játék a parkokon belül ingyenes. A két park mellett helyezkedik el a Village, éttermekkel, Disney boltokkal, szórakozási lehetőségekkel. Párizs belvárosából a RER-rel lehet kijutni.
FASTPASS: Lehetőség van arra, hogy azokhoz a játékokhoz, ahol a legtöbben szoktak lenni, előre időpontot foglaljunk. Ez a belépőkártyánkkal lehetséges. Amint ezt megtesszük, megkapjuk azt a félórás időintervallumot, amikor várakozás nélkül bemehetünk. Egyszerre mindig csak egy aktív ilyen időpontunk lehet egy belépőkártyával! Érdemes számításba venni azt, hogy hétvégén, ünnepnapokon többen vannak! Nem nyári hétköznapokon egy-egy játéknál maximum 20 perces a várakozás, hétvégén ez lehet 70 perces is.1_48.jpg

Közbiztonság

Hangsúlyozzuk, hogy Párizs a közbiztonság tekintetében tulajdonképpen nem veszélyesebb, mint a legtöbb európai nagyváros! Azért van sok, a turisták kárára elkövetett bűncselekmény Párizsban, mert egyszerűen ide sokkal több turista jön, mint sok más nagyvárosba. Jó hír, hogy a testi épséget fenyegető bűnesetek nagyon ritkák az adminisztratív értelemben vett Párizsban. Az elővárosok között vannak olyanok (főleg északon), ahol fizikai bántalom is érheti a turistát.

 A metrón ne helyezzük a földre a csomagunkat az ajtók közvetlen közelébe, helyezkedjünk el beljebb. Értékeket őrizzünk a belső zsebekben. Kerüljük az olyan helyzeteket, ahol tolakodás közepébe sodródunk. Ne vegyünk igénybe segítséget bőrönd elhelyezésénél, csomagmegőrzőnél a szekrénybe rakásnál. A hölgyek a párizsi utcai sétánál ne hordjanak válltáskát. Nem véletlen, hogy a párizsi hölgyek, diáklányok jó ideje rászoktak a hastájékon nyugvó táskák hordására. A férfiak ne rakják a pénztárcájukat a farzsebükbe! Ha párban, családdal utazunk, akkor a készpénzt, bankkártyákat osszuk el több személy között. Az értékeket rakjuk olyan helyekre, a testünk olyan részeihez lapítva, ahonnan nehéz ellopni, és ahol a legkevésbé észrevehetők. A hátizsákot zsúfolt helyeken helyezzük magunk elé, vagy - ha megoldható - hordjuk a hastájékon és ne a háton. Párizsban a buszon, a metrón karunkkal szorítsuk testünk azon részét, ahol értékeinket tartjuk. Figyeljünk arra, ha zsúfolt helyen gyerekek, fiatalok felszabadultan tülekednek, mert előfordulhat, hogy ez egy figyelemelterelő játékocska, amelynek ideje alatt a bűnbanda más tagja éppen megpróbál elemelni valamit. Ügyeljünk arra is, ha asszonyok, gyakran karjukon a csecsemővel, valami kibogarászásra szánt cetlit mutogatnak nekünk, mert ez is lehet elterelő hadművelet része. A metrómegállók pénztárainál és automatáinál is legyünk óvatosak, mert a zsebtolvajok szempontjából ilyenkor nagyon összpontosítunk a fizetésre, és kevésbé ügyelünk az értékeinkre.

Biztosítás

A biztonságos utazás alapfeltétele az érvényes Baleset-Betegség-Poggyászbiztosítás. Javasoljuk, hogy indulás előtt tájékozódjanak a különböző biztosítási módozatokról! Minden esetben körültekintően tájékozódjanak az érvényesség (különösen a bankkártyához kapcsolódó biztosítási csomagok esetén), a kártérítési limitek valamint a probléma esetén értesítendő asszisztencia elérhetőségeit illetően! A sztornó biztosítás utazásképtelenség esetén nyújt fedezetet, a biztosító szabályzatának és elbírálásának megfelelően.

Ünnepnapok1_49.jpg


Újév
Húsvét
Május 1. (a Munka ünnepe)
Május 8. (Győzelem Napja)
Áldozócsütörtök
Július 14. nemzeti ünnepük
Augusztus 15. (Nagyboldogasszony ünnepe)
November 1. (Mindenszentek)
November 11. (Fegyverszünet napja)
Karácsony

 

A bejegyzés trackback címe:

https://franciautak.blog.hu/api/trackback/id/tr9512361059

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása