Franciaországról mindent amit tudni érdemes...

Francia utak

50 kihagyhatatlan dolog Franciaországban

2017. február 13. - TdM Travel

“Párizs megér egy misét”- mondta állítólag IV. Henrik király 1593. július 25-én, amikor felvette a katolikus hitet. Ekkor hangzott el ez a híres , szállóigévé vált mondása is, mivel Henrik uralmát nem ismerte el a Pápa , valamint tudta, hogy protestánsként nem lehet stabil a hatalma annak a Franciaországnak a királyaként, melynek lakossága nagyrészt katolikusokból áll. A nevezetes mondáshoz röviden annyit tennék hozzá, hogy egy misénél sokkal de sokkal többet ér Párizs... És most meg is mutatjuk mi az amit nem szabad kihagyni ha Franciaországban vagy éppen Párizsban járunk...

1. Kezdhetnénk a sort Párizs kihagyhatatlan múzeumaival (Louvre, Rodin, Orsay), melyeket persze nézzünk meg mindenképpen, de célunk nem a látnivalók ismertetése , hanem a kihagyhatatlan élmények felsorakoztatása. Így múzeum látogatásunk után pihenjünk egyet a Tuileriák kertjében és válasszunk magunknak a számtalan csábító programból. Keressük fel például a Bormúzeumot , ha már mindent láttunk.

2. Ki ne hagyjuk a jellegzetes francia melegszendvicset: croque monsieur!1_17.jpg

3. Vásároljunk vagy egyszerűen csak nézelődjünk a híres Lafayette áruházban. A hatalmas Galeries Lafayette Haussmann áruház a XIX. század végétől terül el csillogva a Párizs 9. kerületében található boulevard Haussmann sugárúton.  Mintegy 70 000 m² területen várja a vásárlókat: női-, férfi- és gyermek divat, parfümök, bőrdíszmű-, illatszer-, cipő-, élelmiszer- osztály, valamint bor és lakásdekoráció kellékek...  A fekvése ideális, hiszen az Opéra Garnier, a nagy sugárutak és a Saint-Lazare állomás közelében található. Minden évben több millió vásárló tér be az áruházba a világ minden tájáról. 

4. Nézzük meg az Akropoliszon található Héphaisztosz templomhoz hasonlító, klasszicista stílusban épült párizsi Madeleine-templomot is. Napóleon 1806-ban a jénai csata után győzelmi templomot építtetett hadserege számára, az ehhez szükséges tervek elkészítéséhez Pierre Alexandre Vignon kapott megbízást. Párizsban a francia forradalom idején befejezetlenül maradt Madeleine-templomot kellett felépítenie, amelyen már Contant d’Ivry (1698-1777), majd Guillaume Couture dolgozott. Vignon görög minta szerint tervezett, ötvenkét, egyenként 20 méter magas korinthoszi oszloppal övezte a templomot.

5. Kóstoljunk meg egy eclair-t! Néhány ételtörténész szerint az ekler francia eredetű: Antonin Careme (1784-1833) híres francia séf készítette először. A francia eclair szó jelentése villámlás. Senki sem ismeri a pontos eredetét. Többen arra esküsznek, hogy könnyű tésztája és habos tölteléke a név alapja, amit fél kézzel egy csapásra meg lehet enni. Aki komolyabban érdeklődik a cukrász remekek iránt, annak érdemes felkeresnie Párizs csúcscukrászatait is. Egy krémes és macaron Pierre Herménél, egy japán–francia ihletésű piskóta Sadaharu Aoki-nál csak a kezdete az ízek világában telt végtelen utazásunknak. A tokiói születésű japán cukrászmester nagy tekintélyt szerzett magának az igényességéről híres párizsi desszertközönség körében. A japán–francia fúziós cukrászat, a városban négy különböző helyszínen is megtalálható. Fekete szezámmagos, matchateás éclair kötelező.2_5.jpg

6. A Montmartre-i temető Párizs 18. kerületében, a Montmartre-on helyezkedik el. Az északi temető (Cimitière du Nord) néven is ismert temető a város harmadik legnagyobb temetője a Père-Lachaise és a Montparnasse-i temető után. A 10,48 hektáron elterülő sírkertben mintegy 20 000 sír található. A szépen faragott sírkövek alatt számos híresség alussza örök álmát, elsősorban írók/művészek: Stendhal, Dumas Berlioz, Zola, Degas, Offenbach, Heine vagy a rendező Truffaut.

7. Ne hagyjuk ki az Eiffel toronnyal pontosan szemben álló Trocadero teret sem (Palais de Chaillot). A tér a többek között itt található tengerészeti múzeumon kívül arról is nevezetes, hogy innen teljesen “bevehető”  fényképezőgépünkbe  a torony épülete.

8. Nem csak a legnagyobb foci rajongóknak lehet nagy élmény egy Paris Saint Germain meccs a Parc des Princes stadionjában.

9. Centre Georges Pompidou : A Pompidou központ egy kulturális központ Párizsban, Renzo Piano és Richard Rogers tervei alapján épült. A George Pompidou központot high-tech stílusa miatt Párizs nevezetességei közt tartják számon. A központban állandó és időszakos kiállításokat, hangversenyeket rendeznek, és van benne nyilvános könyvtár is. Itt található a Modern Művészetek Galériája is, mely mindenképpen érdekes programnak ígérkezik ha Párizsban járunk.

10. Ebédeljünk egyet a Montmartre egyik leghíresebb éttermében. Moulin De La Galette egy régi szélmalom épületét alakították át étteremmé. Renoir egyik leghíresebb festménye is ehhez a helyhez kapcsolódik: Bál 1_18.jpga Moulin de la Galette-ben. A művész 1876-ban festette a képet és 1877-ben kiállította azt az impresszionisták 3. kiállításán Párizsban. Jelenleg a festmény a párizsiMusée d’Orsay-ban tekinthető meg. Renoir e képén is a rá jellemző természetességgel ábrázolja az életöröm megnyilvánulásait. A Moulin de la Galette a Montmartre egyik kedvelt szórakozóhelye volt ebben az időben; maga a Montmartre azonban egészen más volt, mint manapság. Elsősorban kétkezi munkások és nagyon szerény körülmények között élő művészek laktak ebben a külvárosi negyedben. A nyári, hetenkénti táncos összejövetel a kerthelyiségben életük fénypontjai közé tartozott.

11.  Sétáljunk egyet a Le Marais negyed keskeny utcáin, mely sokak szerint Párizs egyik legszebb része. A gyakran „Ó-Párizsként” emlegetett Le Marais a régi korok báját és a modern világ gyakorlatiasságát árasztja magából a város szívében. Le Marais rejtett udvarait, provokatív képtárait és borostyánnal beszőtt pékségeit macskaköves utcák szédítő labirintusa köti össze.  A Beaubourg és a Bastille között elterülő negyedben a keskeny sikátorok és közök dominálnak, így némileg zsúfolt benyomást kelt sok üzletével. Területén egykor mocsár terült el , erről árulkodik neve is.

12. Pihenjünk meg a Le Consulat étteremben, mely számos film forgatási helyszínéül is szolgált. Ikonikus találkozóhely, ahol egy kávé mellett nézelődhetünk az utcai forgatagban.1_19.jpg

13.  Kóstoljuk meg a világ egyik legcsodálatosabb krémesét is. Mille Feuille-Ezer levél.. vagyis egy tökéletes desszert: könnyű, krémes, ropogós és szép. Franciaországban nem sima főzött vaníliakrém kerül a rétegek közé, hanem gyakran rummal is ízesítik az úgynevezett cukrászkrémet, a legfelső réteget pedig fondant vagy cukormáz borítja. A levelestészta-rétegeket pedig karamellizálják, ettől ropogósabb és finomabb lesz.6_2.jpg14.  Vásároljunk be a jellegzetes francia sajtokból, finom bagettekből, borokból és piknikezzünk egyet a Bois de Boulogne parkban.

15.  Ha kedvesünkkel utazunk a szerelem városába akkor szerelem lakatunkat is elhelyezhetjük a Pont des Arts hídján.1_20.jpg

16.  Kilátás a Sacre Coeur Bazilika kupolájából, ha bírjuk levegővel hogy felmászunk 300 lépcsőnyi magasságba.

17. Vacsorával egybekötött romantikus esti sétahajózás a Szajnán, a Fények városának esti kivilágításban pompázó látnivalói mentén.

18. A cukrászdák végtelen kínálatából választani nem könnyű, de Párizsban járva a Tarte au citron vagyis citrom torta szintén kihagyhatatlan gasztronómiai élmény.4_2.jpg

19.  Crepes illetve galettes vagyis sonkás, sajtos palacsinta….Vagy bármivel töltött crepe vagy galettes mert persze nem mindegy, hogy édes vagy sós palacsintáról beszélünk e. A francia crepe a mi palacsintánknál légiesebbre és vékonyabbra sül, tölteléke pedig lehet sós és édes is. A tésztája tojásból, tejből, lisztből és vízből áll, és általában kerül vele vaj. Búzalisztet szokás hozzá használni, ha hajdinalisztből készítik, azt Galette-nek hívják, és kizárólag sósan fogyasztják. A számos creperie (palacsintázó) közül mi most a Montmartre-on a Sacré Couer Bazilika lábánál lévő Borceliande-t ajánljuk. A diós, mézes , kecskesajtos palacsinta jó választás lesz, garantáljuk.

20.  Panoráma a „Fények városára” az Eiffel torony csúcsáról. A torony harmadik emeletéről csodás kilátás nyílik a Champ de Mars-ra, a Chaillot Palotára, a musée de l'Homme és a Sacré-Cœur Bazilika épületére, a Champs-Elysées sugárútra, az Arc de Triomphe Diadalívre… Ha elég erőt érzünk magunkban, gyalog is feljuthatunk a második emeletre, ahova 1 665 lépcső vezet fel. A torony csúcsáról, 300 méter magasságból elénk táruló lenyűgöző panoráma garantáltan megéri a fáradtságot!

21. Ha gyerekekkel utazunk a fantasztikus élményt nyújtó Disneyland mellett felkereshetjük az Asterix Parkot is, mely egy időutazás a gallok idejébe! Fantasztikus attrakciós park Párizstól 30 km-re északra. Találkozhatunk Asterix-szel, Obelix-szel és a vidámpark területén, delfin, és fóka-show, előadások, játszóház, étterem, kávézó, bár, üzletek szolgálják a kényelmünket.

22. Hasonlóan izgalmas program lehet a France Miniature, Franciaország kicsiben Párizstól mindössze 20 percre! Az ország híres látnivalói mind a lábunk előtt hevernek. Élménypark, vidámpark egy helyen. 

23. Macaron kóstoló Párizs egyik legjobb cukrászdájában, ne hagyjuk ki a Ladurée exkluzív üzletét.5_1.jpg

24. Válogassunk egy igazi francia pékség gazdag kínálatából és kóstoljuk meg a frissen sült , illatozó baguette és croissant kínálatot.

25. Bistro dining: próbáljunk ki egy hamisítatlan francia bisztrót, melyből Párizsban is csábítóbbnál csábítóbb helyek várják a vendégeket.

26. Chamonix fogalom a síelők körében, az Alpok királynőjeként emlegetett síparadicsom a Mont-Blanc lábainál fekszik.Az Arve völgyében fekvő város az Alpok főbejárata, közvetlenül a legmagasabb csúcsok tövében található, és szinte teljes egészében arra rendezkedett be, hogy a turistákat és a síelőket kiszolgálja. A 3842 méter magasan található "üveg doboz" igazi adrenalin fokozó szórakozás mindenkinek.1_22.jpg

27. A Dune du Pilat egyszerűen arra született, hogy megmásszuk. Nem csak a parti panoráma miatt érdemes ide látogatni , de Európa legnagyobb homokdűnéjénél számos sportlehetőségnek is hódolhatunk.

28. D-day beaches…Egy kirándulás a normandiai partraszállás helyszínein. Ez az egyik legnagyobb „érzelmi utazás” Franciaországban. A normandiai partraszállás a világtörténelem egyik legnagyobb hadműveletének és a második világháború fontos fordulópontjának tekinthető.A széles, finom homokos partok Normandiában június 6-án fegyver ropogástól váltak hangossá.

29. Egy dél-franciaországi utazásból helyi piac látogatást kihagyni nem szabad. Provence a piacok hazája. Az ízek, illatok és a látvány garantáltan megdobogtatja a szívünket és beleég az emlékeink közé örökre. A provence-i piacokra kifejezetten jellemző, hogy helyi motívumokat viselő textíliákat, ágytakarókat, asztalterítőket is árulnak, de itt találjuk meg a híres marseille-i szappanokat és a levendulából készült tradicionális termékeket is.1_23.jpg

30. Egy borkóstoló Elzász hangulatos pincéinek egyikében. Az Elzász-i borút északtól délig szőlődombokon vezet végig, több mint 170 km-en át. Borutak, borozók és borospincék várják a érdeklődőket, ahol kóstolni és informálódni is lehet. Itt megismerhetjük a hét elzászi szőlőtőke fajtát, melyek a termőföld jellegétől függően eltérő ízű szőlővel ajándékozzák meg a termelőket. Elzász főként fehér borokat termel: Sylvaner, Pinot Blanc, Riesling, Muscat d’Alsace, Tokay Pinot Gris és Gewurtztraminer. A Pinot Noir az egyetlen vörös vagy rosé borfajta ezen a területen. 

31. Osztrigatelep látogatás és kóstoló! Pár kilométerre a normann-breton határtól található Cancale, a Szent Mihály öböl nyugati partján. Itt tenyésztik Franciaország egyik legkiválóbb osztrigáját. 

32. Egy finom Kir Royale koktél Nizza tengerpartján. A népszerű aperitif pezsgő és Creme de Cassis egyvelege.

33. Naplemente egy Calvados mellett Honfleur kikötőjében. A festői kisvárost, a festők városának is emlegetik.1_39.jpg

34. Konyak kóstoló! A konyak (cognac) a leghíresebb és legkedveltebb brandyfajta, nevét a franciaországi Cognac városa után kapta. 

35. A francia sajtokat hosszan dicsőíthetnénk, de azt hiszem felesleges, hiszen Franciaország a sajtok hazája is egyben. Tegyünk inkább próbát velük és kóstoljuk meg a leghíresebbeket, melyhez finom borokat is ajánlanak nekünk a jobb helyeken. Roquefort, Comté,Cantal,Camembert...

36. Tegyük félre a gyerekkorunkból előttünk élő éti kertben mászó, éti csiga képét és kóstoljuk meg a francia konyha egyik specialitását. Az Escargot fokhagymásan, pirítóssal megér egy merész próbát.

37. Európa Grand Kanyonja a túrázók és vadvízi sportok kedvelőinek paradicsoma. Raftingoljunk egyet a Verdon folyón! A Franciaország déli részén lévő Verdon kanyon mélyén egy türkiz színű folyó kígyózik, néhol hétszáz méter mélyen is. Látványa lenyűgöző!  

38. Sétarepülés hőlégballonnal Normandiában, a varázslatos Mont Saint Michel felett.1_25.jpg

39. Pezsgőzzünk egyet egy akár több száz éves pincében a pezsgő szülőföldjén. Dombok, folyók, lenyűgöző emlékművek, rejtett kincsek, különleges borászatok várnak ránk ezen a vidéken. Champagne borvidékének fő szőlőfajtái a Chardonnay, Pinot noir és Pinot meunier. Ezek a szőlőfajták adják a legnépszerűbb ünnepi ital, azaz a pezsgő alapanyagát. Egy látogatás alkalmával megismerhetjük a pezsgőgyártás titkát, a pincék és a vidék szépségeit is. A szénsavas bort már régóta ismerték Franciaország Champagne tartományában, hiszen a hűvös éghajlati adottságok következtében az erjedés sokszor csak a szüretet követő év tavaszán fejeződött be, de ez a bor akkoriban selejtnek számított. Az első pezsgőt 1670 – 1715 között, a hautvilliersi Szent Benedek-rendi apátság pincevezetője dom. Pierre Pérignon készítette, úgy hogy parafa dugóval zárta le az üveget, amelyet viaszba mártott drótkengyellel erősített rá. Sokáig titokban tartották a készítési folyamatot, ennek ellenére azonban a XVIII században már sokfelé ismeretes volt, és a XIX. században már Európa-szerte készítettek pezsgőt.

40. Sétáljunk egyet a mesebeli Colmar színes házai között és kóstoljunk meg egy sajtos, hagymás, bacon szalonnás Tarte flambée-t.1_26.jpg

41. Monaco rengeteg programot kínál, de a monacói nagydíj futamát itt megnézni egyszer , sokak álmában szerepel első helyen...

42. Jules Verne fantasztikus világa garantáltan felhőtlen szórakozást kínál kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Az élménypark Nantes városában, 2007-ben nyílt meg a közönség számára.

43. Látogatás Lourdes szent városában és inni vagy megmártózni a gyógyító szent vízben.

44. Esti látogatás a Versailles-i kastélyban. Az esti kivilágításban pompázó palota, a szökőkutak, a lézershow, a tűzijáték és akár egy itt elfogyasztott vacsora garantálta nagy élményt jelent mindenki számára.1_40.jpg

45. Kihagyhatatlan élmény a Loire-völgy, melynek kastélyai megannyi meglepetést és élményt tartogatnak. Különösen csábító program lehet ez a kirándulás akkor ha kerékpáron járjuk be ezt a mesebeli környéket.

46. Látogatás a híres Saint-Tropez városában, mely Louis de Funes filmbéli alakításairól is híres. Lütyő felügyelő városa, a Côte d’Azur népszerű nyaralóvárosa. A csendőr állomást, ahol a A Saint – Tropez-i csendőr (“le Gendarme de Saint-Tropez”) című filmet forgatták ma már múzeumként üzemel. (Musée de la gendarmerie et du cinéma de Saint-Tropez)

47. Próbáljunk szerencsét Monte Carlo kívülről és belülről is gyönyörű híres kaszinójában.

48. Egy nyaralás Korzika gyönyörű szigetén, tökéletes választás. Bonifacio városa pedig az amit egyszerűen nem szabad kihagyni. A sziget legkülönlegesebb, és a Világörökség részét képező sziklaváros felfedezését legjobb ha egy hajókirándulással kezdjük, hogy a 60 méter magasan a tenger fölött, fehér mészkősziklán ülő város különleges fekvését leginkább szemügyre vegyük.

49. Sétahajózás a "kis Velenceként" is gyakran emlegetett Strasbourg elbűvölő városában.

50. És végül : aludjunk a csillagos égbolt alatt egy buborék hotelben...1_41.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://franciautak.blog.hu/api/trackback/id/tr10012237834

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása