Franciaországról mindent amit tudni érdemes...

Francia utak

Miért válasszunk utazási irodát?

2017. március 31. - TdM Travel

Utazást ma már bárhol vehetünk…sajnos. Már lassan a Tesco pénztárban is lehúzzák az akciós újságról vonalkód alapján. Igen a Vaterán vagy a Jófogáson is vehetünk utazásokat. Sőt befoglalhatjuk egyedül a repülőjegyünket és szállásunkat is. Elmondjuk miért is van szükség mégis az utazási irodákra. Mert bizony nem elég egy magyar nyelvű weboldal , ahol kedvező áron kínálnak szállást. Egy bankszámla, egy mobilszám és már kész is az üzlet…Na de milyen áron? Ne felejtsük el, hogy sokszor a legcsábítóbbnak tűnő ajánlatok mögött szélhámosok és csalók állnak. Számos esettel találkoztunk az elmúlt években és az ügyeskedők száma nem csökkent. Olcsó mobilhome az Adrián, lakókocsik vagy apartmanok Olaszországban…csak néhány szépen megszerkesztett, vonzó weboldal, melyek az elmúlt évben több hónapon keresztül csalogatták a látogatókat, majd néhány hónap alatt sok ezer euró beszedésével károsítottak meg családokat és tűntek el örökre.1_52.jpg

A magyar utazási irodák száma nem kevés. Már itt is nehéz helyzetben vagyunk , hogy kit válasszunk. De hogy miért is válasszunk inkább utazási irodát? Pont a napokban olvastam egy kétségbeesett posztot egy facebook-os csoportban. Lekésték a repülőgépet, Nápolyból csak 2 nap múlva indul újra járat, ki-mit javasol hogyan jussanak el Rómába, onnan mikor indul gép stb…Nos hamar kiderült, hogy eleve késve mentek ki a repülőtérre. Ezzel sokat nem lehet kezdeni…De: ha irodánál foglalsz az iroda felhívja a figyelmedet a legkésőbbi check in időpontra és tájékoztat többek között a poggyász méretével, súlyával kapcsolatos előírásokról is. Azt már nem is említem, hogyha utazási irodánk keresztül foglalsz , lekésed a géped, rögtön tudod kit kell hívni, nem egy facebook csoportban remélsz segítséget. Az iroda pedig lefoglalja neked az új jegyet, ennyi.iroda.jpg

1.) Miért utazási iroda?

Semmiképpen sem azért mert drágább, mert be kell menni, fel kell hívni, meg kell osztani valakivel az elképzeléseinket, hanem azért mert szakmailag felkészült, esetleg az adott desztináción már többször személyesen járt gyakorlott utazótól kérünk tanácsot. Utazási irodák azért léteznek, hogy minden elvi és gyakorlati segítséget megadjanak egy tervezett utazással kapcsolatban. Sőt teszik ezt úgy, hogy a hivatalosan bejegyzett irodáknak (ettől az apró ténytől azért ne szakadjunk el!) jelentős vagyoni biztosítékkal is kell rendelkeznie. Vagyis egy BIZTOSÍTÓ is áll mögötte, mely garanciát is jelent a befizetett pénzünkre.

2. ) Melyik utazási iroda?

Kerüljük a facebook-on és különböző portálok alatt a vonzó, hangzatos címek alatt futó Utazási tanácsadókat, önjelölt helyi idegenvezetőket vagy csoportszervezőket. Ha semmi mást nem teszünk meg annak érdekében, hogy alaposan utána nézünk kinél hagyjuk a nyaralásunkra szánt összeget, legalább annyit ellenőrizzünk rendelkezik e az adott cég magyarországi bejegyzéssel, van e engedélye a tevékenység végzésre. A Magyar Kereskedelmi és Engedélyezési Hivatal honlapján naprakész információkat találnak a ma Magyarországon bejegyzett utazásszervezők és közvetítők tekintetében.
Részletek: http://mkeh.gov.hu/kereskedelmi/idegenforg_nyilv/utazasszerv
Érdeklődjünk és tájékozódjunk az adott cég alapításának évéről. Ne felejtsük el, hogy naponta nyílnak utazási irodák és zárnak be akár néhány hónap elteltével. A sajtóban napvilágot kapott hírek csak a csődök töredékéről, a nagyobb visszhangot kiváltó eseményekről számolnak be. Napi szinten 1-1 károsult esete nem jut el a médiacsatornákon keresztül az ügyfelek felé, pedig az elmúlt évben is számos külföldön bejegyzett cég, vagy hazai kisebb vállalkozás okozott jelentős károkat és hiúsította meg családok eltervezett és jó előre kifizetett nyaralását.

3.) Tour operator vagy utazási iroda

Tulajdonképpen mindegy. Az árak azonosak. És ez nagyon fontos. Árkülönbségek a mai jogszabályok alapján nem fordulhatnak elő ugyanazon program esetében. Nincs, és nem lehet a szomszédban olcsóbb. Ha igen akkor inkább a vészféket húzzuk meg, mintsem hogy örüljünk a kialkudott kedvezménynek. A tour operator vagyis utazásszervezői engedéllyel rendelkező iroda saját árualapját kínálja értékesítésre, míg a kisebb utazási irodák vagyis közvetítő irodák a „nagyok” kínálatát értékesítik az Ügyfelek felé. Közvetítik, és ezen van a hangsúly. Amikor egy utazási irodában szerződést kötünk a TO ajánlatára, a szerződésen minden esetben feltüntetésre kerül a szervező iroda is. Tudnunk kell, hogy kivel kötünk szerződést. Érdemes az MKEH adatbázisában szereplő vagyoni biztosíték összegét is ellenőrizni, hiszen nagyobb forgalmú cégek esetében ezek a számok is beszédesek. Az alapítás évéről már nem is beszélek. A MUISZ (Magyar Utazási Irodák Szövetsége ) is segítségünkre lehet adatbázisával.

4. ) Last Minute

Vagyis „utolsó pillanat”-ban történő jelentkezés esetén jelentős összeget takaríthatunk meg. Fontos, hogy nem valaki által lemondott és újra értékesítésre kerülő 4*-os luxusszállodákról van szó általában, amelyet a katalógus ár negyedéért kaphatunk meg, hanem megmaradt helyek kedvezményes áron való értékesítéséről az induláshoz közeli időpontban. Sokszor a fix szálláshelyről információt csak érkezéskor, a helyszínen kapunk és legritkább esetben kerülnek az akciós árat fizetők a főépületek luxusszobáiba avagy a tengerre néző lakosztályokba. Akinek az utazása nem kötött fix időponthoz, jelentős összeget  spórolhat egy kedvező akciós ajánlat alkalmával.

5.) First Minute

Az előzőekben leírtak ellentéte és egyre népszerűbb a Last Minute utakkal ellentétben. Aki időben foglal , több lehetőség közül választhat. Időben lekötött foglalását jelentős előfoglalási kedvezménnyel veheti igénybe.

6.) Biztosítás

Sajnos még mindig sokan indulnak útnak érvényes utasbiztosítás nélkül. Szeretnénk eloszlatni néhány félreértést, amelyet az Uniós tagságot illetően sokan helytelenül értelmeznek az „ingyenes” betegellátással kapcsoltban. Vagyis érvényes társadalombiztosítás alapján  nem jár alanyi jogon mindenkinek a külföldi betegellátás! (csak sürgősségi ellátás!) Tehát továbbra sem  elég felmutatni a magyar útlevelet vagy a magyar TB-kártyát ahhoz, hogy valakit ellássanak egy külföldi kórházban. A legkedvezőbb díjtételű biztosítások  vagy éppen a bankkártyánkhoz tartozó „ajándék biztosítások” pedig nem feltétlenül nyújtják ugyanazt a szolgáltatást, mint az esetleg pár 10 forinttal drágább teljes körű szolgáltatást nyújtó Biztosító társaságok.(Fontos: Mindig olvassa el a részletes tájékoztatót a biztosító térítési összegeivel kapcsolatban!)

7.) Sztornó biztosítás

Plusz költség ugyan, de sokszor megkötése kötelező is, egyébként pedig praktikus és ajánlott. Megkötésével megbetegedés, utazásképtelenség esetén a Biztosító vállal garanciát (Általában min.20% önrész levonásával) a befizetett részvételi díj megtérítésére, akkor is, ha az adott Utazási Iroda szerződése szerint a szolgáltató már nem lenne köteles a visszafizetésére. Ne csússz el egy banánhéjon! Tudom, hogy mindenki egészséges és nem is lesz beteg, és ennek mindenki nagyon örül, de nem tudhatjuk, hogy Apuka lába nem indulás előtt 1 nappal fog eltörni esetleg...

8.) Helyszínen fizetendő költségek, egyéb járulékos összegek

Egy-egy nagyon kedvező ajánlatnál ne felejtsük el elolvasni az apró betűs részt sem! Tájékozódjunk előre milyen helyszínen kötelezően fizetendő költségekkel kell még számolnunk. Előre nem jelzett, helyszínen fizetendő költséget egyetlen utazási irodának sem áll jogában beszedni! És a sokszor reklamált tételek, melyek ugyan előre fizetendőek, de számos tévképzet él erről is az emberekben. Repülőtéri illeték, kikötői illeték: Az adott ország repterének, kikötőjének használatára vonatkozó költség. Összege az aktuális árfolyamtól függően változhat. Vízum, belépési, kilépési illeték: Utazás előtt kérjünk pontos tájékoztatást az adott ország rendelkezéseire vonatkozóan.

9.) Utazási szerződés

Tudjuk, hogy hosszú és azt is, hogy gyakran apró betűkkel van írva. Mégis el kell olvasni, mert sok kellemetlenségtől kímélhetjük meg magunkat. Foglaláskor mindig minden esetben tisztázzuk a lemondási, módosítási feltételeket és az esetleges díjemelésekkel kapcsolatos kikötéseket is!

10.) Idegenforgalmi adó

A legtöbb európai országban sajnos már bevezetésre került. Vagy éppen folyamatban van. 2012. január 1-től Olaszország több régiójában is bevezetésre került az idegenforgalmi adó, mely minden esetben érkezéskor a helyszínen fizetendő. Az adó mértéke régiótól és szálláskategóriától függően változik.(1-3EUR/fő/éj) Az idegenforgalmi adó összege változhat, illetve sok régió esetében még csak most kerül bevezetésre, így ennek pontos összegéről tájékoztatást az indulást megelőzően az utas tájékoztató anyagban biztosítunk. Megértésüket köszönjük! Németország, Horvátország, Szerbia, Bosznia, Montenegró esetében az idegenforgalmi adó szintén a helyszínen fizetendő!

És végül: Legális és „fekete szervezők”: Az egyre szigorúbb rendelkezések az Utasok biztonságát garantálják. Mielőtt döntünk, győződjünk meg arról, hogy az út szervezését bonyolító cég rendelkezik a szükséges feltételekkel. (Engedélyszám, vagyoni biztosíték stb.) Ennek hiányában az esetleges károkért nincs jogilag felelős személy!

  

 

Normandia – Bretagne – Chartres

2017. március 24. - TdM Travel

Toronnyal díszített barlang vár áll a Szanjna parton
Vajh’ ki járt itt? Nemes, művész és a Rommel eszkadron.

Monet élt itt negyven évet,
s festett meg itt számos képet.

Kalandor hajós nép tört ide be egykor
rabolt, és pusztított, ez volt a viking kor
alkut kötött később, mert ettől függött léte,
s ennek zálogául új hont hozott létre.
Itt nyugszik Rollo a viking ős atya
árnyékot vet sírjára a katedrális fala.
Később pestis járvány pusztít határain belül
ez emberek ezreinek életébe kerül
emléküket őrzi a kőbe vésett halál
ki mindenkit táncba vitt, akit éppen talált.
Oh, Jeanne, egyszerű gyermek, tudatlan szűz leány,
tizenkilenc éved még ma is nagy talány.
Itt gyűltek az emberek égő tested köré,
itt tért meg lelked a fellegek közé.

Alexandre Le Grand egy borongós este
rejtett kincsként talált a titkos receptre.
Sok fűszerből áll e bencés ital,
s ki iszik belőle hamar meg nem hal.

Étretat-nál vagyunk, magasan az ormán,
alakítja őt ezer szél és orkán.
Az Oiseau Banc nevét örökre itt hagyta,
s látta utolsóként a Menny kapujának partja

Túlélt ő sok mindent; háborút, járványt, tüzet és vizet
kikötője partján Calvadost iszunk, nem ám vizet.

Vilmos a fattyú, Normandia fia,
lőn angol hódító, élet halál ura.
Herold a hitszegő ennek biz’ nem örül
a bayeux-i kárpit ezt hagyta örökül.

Egy évezreddel később ezen partok felett
millió katona nyújtott bátran kezet.
Az ördöggel dacoltak ó, bizony vele
fehér kereszten áll mindegyiknek neve.

Kissé
távolabb már,
egy öböl közepén,
fenségesen díszlik egy szikla
tetején. Mint felkiáltójel áll föld és ég között,
hajdan egy remete ide költözött. Azóta
jöttek sok százezren ide, hogy
elhiggye a hitetlen, neki
is van hite. 

Ott áll a kőoszlop a semmi közepén,
s nem tudni pontosan mi ez a szerzemény.

Ördögtől származhat ki fentről ledobta,
mert Sámson művére fellobbant haragja.
Nem messze kőtemplom őrzi a szent nevét
az ördög ledöntötte tornyának felét.

A cancale-i osztriga egy élő, tengeri csoda,
sokat veszít bizony ki nem kóstolja soha.

A város, hol Chateaubriand élt: Saint-Malo.
Séta a városban több mint helyénvaló.
Korzárok éltek valaha itt,
s aranyozták be a hely napjait. 

Tündér lakta hely ez a szép vár; Fougères.
Angolok dúlták, bretonok védték,
a vár építészetben ő a legfőbb mérték. 

Királyok és templomosok jóvoltából épült fel e szentély,
a kőbe vésett argó itt a híres rejtély.
S itt van a legszentebb kelengye,
Jézus anyjának hófehér leple.
A Pepita folyosó zarándokok útja,
mélyen a föld alatt a pogányok kútja…
Chartres maga mind ez, egy csodás enigma.

(Bálint Péter idegenvezető)

1_51.jpg

Hasznos tudnivalók Párizsba utazóknak

2017. március 22. - TdM Travel

Párizs Franciaország szíve, Európa egyik legszebb, legérdekesebb és leglátogatottabb városa. 12 milliós lakosságával a legnépesebb város is, és akkor még nem szóltunk a minden évben idelátogató több millió turistáról! Párizs megszámlálhatatlan látnivalója, programjai, különböző fesztiválok, a híres múzeumok, mint a Louvre, az Orsay vagy a Grand Palais, és persze legfontosabb szimbóluma, az Eiffel-torony, rengeteg embert vonzanak a városba. A város legnépszerűbb és leghosszabb vásárló utcája a Champs Elysées, ahol rengeteg üzlet, a legjobb éttermek, bárok és mozik várják a turistákat. Ez az egyik legforgalmasabb része a városnak.  Gyermekekkel utazóknak, vagy a vidámparkok felnőtt szerelmeseinek pedig ott van Európa egyetlen Disneylandje, amely kb. 30 kilométerre található a várostól, és tömegközlekedéssel is kiválóan megközelíthető.1_44.jpg

 Hasznos információk

Magyar nagykövetség: 5 bis, square de l’avenue Foch, 75116 Paris, Előhívó: 00-33-1 Telefon: 45-00-94-97

Fontosabb telefonszámok: Mentők: 15, Rendőrség: 17, Tűzoltók: 16 Franciaország hívószáma: 0033

Pénznem: Euro 1,2,5,10,20,50 centes pénzérmék (1Euro=100cent) 5,10,20,50,100,200,500 papírpénzek (Árfolyam: www.mnb.hu) A szükséges valutáról érdemes előre gondoskodni. Pénzváltás csak városi bankokban, pénzváltó helyen lehetséges, forintot kevés helyen váltanak és az árfolyamok magasabbak!

Okmányok: A beutazáshoz érvényes személyi igazolvány vagy útlevél szükséges! Beutazási szabályok: www.kulugyminiszterium.hu

Időjárás: Az időjárás enyhe óceáni, az évi csapadék 600mm körül alakul, a januári középhőmérséklet 3°C, a júliusi 19°C. Párizsról azt tartják, hogy egy nap - négy évszak. A délelőtti verőfényes napsütés délutánra hideg, szeles időre változhat. Összességében elmondható, hogy Párizs klímája egész évben enyhe. A nyár ritkán forró, a fagy és a hó ritka, az eső időszakos. Gyorsan elvonuló záporokra gyakran lehet számítani.

Tömegközlekedés

Metró:Párizsb1_45.jpgan rengeteg metró van, amely jelentősen megkönnyíti az amúgy nagyon is zsúfolt város közlekedését. Összesen 15 metróvonal szeli keresztbe-kasul a várost, így szinte nincs olyan hely a városban, ahova ne lehetne eljutni a föld alatt. Jegyeket tízes csomagban vehetjük meg, vagy beszerezhetünk egy úgynevezett Paris-visite bérletet is, amely a meghatározott napokon korlátlan tömegközlekedési használatot biztosít. Párizs területét 5 tarifazónára osztották, de a turisták szerencséjére a legtöbb látnivaló az 1-2 zónán belül van, így elég, ha erre a két zónára veszünk jegyet. Igaz, a La Defense metrómegálló már a harmadik zónában van. A Versailles-i kastély a 4. zónában van, és az a RER C vonalán érhető el. A Disneyland pedig már az 5. zónához tartozik.

Egybehangzó vélemények szerint ezek a legdekoratívabb párizsi metróállomások:

Arts et Metiers (11. vonal platformja)
Concorde (12. vonal plattformja)
Bastille (5 freskó)
Tuileries (1. vonalon)

Jegyárak: „T+” jegy – 1,90 euró (1.5 órán át lehet vele utazni, bármelyik közlekedési eszközön)
10 darabos gyűjtőjegy – 14.50 Euro

Paris Visite: turista bérlet, fénykép nem kell hozzá: megvásárolható 1,2,3,5 napos formában, más-más árakon a zónáktól és attól függően, hogy felnőtt vagy gyerek részére vesszük. Pl: felnőtt 1 napos 1-3. zóna: 11,7 euró, gyereknek ez: 5,8 euró

Minden metróvonalnak van egy száma és egy neve. A név az a végállomás, amelynek irányába közlekedik a metró az adott vonalon. A metrótérképen egyszerűen a végállomás nevét megkeresve tudjuk beazonosítani a számunkra szükséges metróvonalat. Az átszállási lehetőségeket az állomásokon narancsszínű correspondence felirattal jelzik. A metróhálózatban korlátlan alkalommal tudunk átszállni, mindaddig, amíg nem megyünk ki egyetlen metrómegállóból sem. Egyes megállók kiemelkedően sok átszállási lehetőséggel rendelkeznek, mint a Chatelet-les Halles, a Montparnasse-Bienvenue és a Republique. Ezeken az állomásokon meglehetősen sokat kell gyalogolni az átszálláshoz. A kijáratot kék színű sortie felirattal jelzik. Az utolsó metró éjfél után 15-30 perccel közlekedik és 0 óra 45 perckor ér be az adott vonalak végállomásaira. Reggel fél hattól indul a metróforgalom.

RER: a külvárosokban közlekedő vonatot hívják így, és ezzel is be lehet jutni a reptérről a városba.

Busz: a buszhálózat is szinte az egész várost lefedi. Ez talán a legjobb megoldás azoknak, akik ráérnek és szeretnek üldögélni és nézelődni.

Villamos: 2006 óta újra van villamos Párizsban. A boulvard des Maréchaux Sud körúton közlekedik , útját híres kortárs festők művei szegélyezik.

 
Paris Museum Pass

1_46.jpgMivel Párizsban megszámlálhatatlan nevezetesség, múzeum, műemlék vár felkeresésre, érdemes megvásárolni a múzeumbérletet, mely több, mint 50 nevezetességbe történő belépésre jogosít, és mellyel minél több nevezetességet tekintünk meg, annál többet spórolunk. 2-4 és 6 napos bérletet válthatunk, 48, 62 illetve 74 EUR áron, melyekkel a következő helyek látogathatók (a teljesség igénye nélkül): Louvre, Diadalív, Napoleon sírja, Pompidou központ – Modern Művészet Múzeuma, Gustave Moreau múzeum, Notre Dame, Orsay Múzeum, Panteon, Rodin Múzeum, Sainte Chapelle, Versailles-i kastély

Éttermek, gasztronómia

A franciák étrendje nagyon egészséges, hiszen rengeteg gyümölcsöt és zöldségfélét fogyasztanak, ezenkívül fontos, hogy vajjal, a mediterrán területeken olívaolajjal sütnek, és ételeiket nem fűszerezik agyon, soha nem használnak annyit, hogy az elnyomja az eredeti ízt. Legjobban a friss, zöld ”füveket” kedvelik; a kakukkfüvet, tárkonyt, turbolyát, bazsalikomot és a petrezselymet, gyakori a babérlevél használata, s fahéjjal, szegfűszeggel, sáfránnyal, szerecsendióval, gyömbérrel, köménnyel is fűszereznek. Elsősorban marhahús, borjú, ürü, bárány, szárnyasok és vadhúsok is kerülnek az asztalra, sertést szinte egyáltalán nem esznek.
A reggelijük egyszerű, sokszor csak egy croissant kávéval, ez általában a szállodák által kínált reggeliben is megmutatkozik. Legfontosabb étkezésük a vacsora.
A hagyományos éttermek a vacsorára nem nyitnak ki előbb, mint 20 óra. A párizsiak szívesen isznak apéritif-et (pl. pezsgő, kir, pastis), és kedvelik a főétel előtti rágcsálnivalókat (amuse-gueule). Párizsban a menüsorok jellemzően ezeket tartalmazzák: előétel (entrée), főétel (plat), ami valamilyen hús vagy hal, aztán sajt (fromage) és/vagy desszert. Minden étteremben ingyenesen adnak csapvizet (eau en carafe) és kenyeret, itt nem kell szégyellni, ha nem ásványvizet kérünk szomjunk csillapítására. Lezárásként sokan fogyasztanak kávét vagy déca-t (koffeinmentes kávé). A jó étterem annak alapján is beazonosítható, hogy hol kellően bőséges tartalmú a borlista. Bort mindig étkezés közben fogyasztanak, nem kizárólag evés után.

Tájékoztató árak

Reggeli: a klasszikus reggeli friss zsömle és  kávé:  2 - 5 EUR2_21.jpg
Ebéd: szerény bisztró napi menü:  5 -10 EUR
Vacsora: szerény bisztró napi menü: 10 - 15 EUR
Házi bor (0,375 l) minden étteremben viszonylag olcsó:  4 - 10 EUR
Olcsóbb bor (üveg): helyi boltokban 3 - 10 EUR
Sör (0,33 l): 5 - 8 EUR
Kávé (csésze): pékségekben olcsó, teraszokon drágább: 1 - 4 EUR
McDonald's  menü:  kb. 8 EUR

25-50 euró a vacsora ára egy étteremben, persze borral. A frekventált területeken még drágább. Utcai szendvicsek, palacsinták: 6-10 euró. 5-10 százalék borravaló a szokásos. 

Vásárlás


Párizs a vásárlás megszállottjainak paradicsoma. Itt nem váltották le plázák a hagyományos áruházakat és az utcai boltokat, butikokat. Nagyon kellemes jó időben az utcán sétálgatva nézni a kirakatokat, és felkeresni az egyedi hangulatú híres nagyáruházakat: Galeries Lafayette, Printemps Haussmann, La Samaritaine, BHV (Bazar de l’Hotel de Ville), C&A, Passage du Havre. A Boulevard Haussmann-on található Les Galeries Lafayette a leghíresebb, és talán világ egyik legszebb áruháza. Ide még akkor is érdemes bemenni, ha nem tervezünk semmiféle vásárlást. Az árak magasak, ám nagyon elegáns, stílusos az egész. Vasárnap nincs nyitva, csütörtökön hosszabbított nyitva tartás van (21 óráig). Egyébként Párizsban csütörtökön sok más áruháznak, üzletnek van hosszabb nyitva tartási ideje. Egyébként az üzletek általában reggel 9-től este 6-ig, 7-ig vannak nyitva. Általánosságban igaz, hogy a turistalátványosságokhoz közeli üzletekben magasabb az árszint. A nagyáruházak között tán a La Samaritaine a legolcsóbb árfekvésű. Még ennél is olcsóbb a Tati, de ott a minőség is lejjebb van, és az utcakép sem igazán kellemes a turista számára. A nemzetközileg ismert láncok (H&M, Zara, Bershka, Mango, stb.) boltjai és sok más hasonló, nálunk még nem található márkák üzletei találhatók a Rue de Rivoli-n. A különleges, „unique” párizsi divat a 2. kerületi Rue Montorgueil környékén lévő kis butikokban van. A termékek nagyon egyediek és drágák, de már csak nézelődni is nagyon jó ott, és a környék is nagyon kellemes. A Rue Montorgueil egy sétáló utca tele kis sajtbolttal, tradicionális ételekkel, stb. A Champs-Elysees-vel merőleges Avenue Montaigne az olyan világmárkák boltjainak utcája, mint a Dior, Yves-Saint-Laurent, Gucci, stb. Akit érdekelnek a régiségek, azoknak ajánljuk a Le Louvre des Antiquaires központot, ahol egy fedél alatt 250 üzlet található: ékszerek, bútorok, szőnyegek, festmények, szobrok, régi fegyverek, könyvrégiségek stb. Egyéb vásárló utcák: Rue de Passy, Rue de Rennes, Avenue des Ternes, Rue Saint Honoré. Aki különleges kincsekre vadászik, annak pedig kötelező felkeresni a Clignancourt bolhapiacot, mely a világ legnagyobb bolhapiaca. Több mint 3000 árus árulja portékáit, szinte mindent kapható. Csak szombaton, vasárnap és hétfőn van nyitva, a 4-es metróvonal Porte de Clignancourt megállójánál kell kiszállni.

1_47.jpg

Piacok


Párizsban a Bastille közelében található a Marché d’Alligre, ami hagyományos élelmiszerpiac. Hétfő kivételével minden nap nyitva van 13 óráig. Hétvégén nagy élet van ezen a piacon. Legközelebbi metrómegálló: Ledru Rollin. A város legnagyobb vására a Marché de Belleville. Keddenként és péntekenként tarják meg, a Boulevard de Belleville-en. Erősen multikulturális hely, ahová nagyon sokféle nemzetiségű ember látogat ki. Legközelebbi metrómegálló: Belleville.

Tájékoztató élelmiszer-árak

Bár Franciaország nem olcsó, az alap élelmiszerek árai nem nagyon térnek el az itthon megszokottaktól. Érdemes a nagyobb üzletekben vásárolni.

kenyér - 0,3 EURO-tól, sajt 10 dkg - 1 EURO-tól, sonka 10 dkg - 2 EURO, tej 1 l - 0,75 EURO, sör -1 EURO
paradicsom 1 kg - 2,5 EURO, bor - od 0,85 EURO, csapolt sör - 2,8 až 6,15 EURO

Eurodisney

Disneyland Párizs mellett egy önálló kis város, a teljes ehhez szükséges infrastruktúrával. Az év minden napján nyitva van! Gyerekeknek életre szóló élmény részesévé válni az oly sokszor látott, olvasott meséknek, találkozni a mesehősökkel. Az Eurodisney két parkból áll, Disneyland Park és Walt Disney Studios Park. Ha valaki megveszi a belépőt, akkor minden játék a parkokon belül ingyenes. A két park mellett helyezkedik el a Village, éttermekkel, Disney boltokkal, szórakozási lehetőségekkel. Párizs belvárosából a RER-rel lehet kijutni.
FASTPASS: Lehetőség van arra, hogy azokhoz a játékokhoz, ahol a legtöbben szoktak lenni, előre időpontot foglaljunk. Ez a belépőkártyánkkal lehetséges. Amint ezt megtesszük, megkapjuk azt a félórás időintervallumot, amikor várakozás nélkül bemehetünk. Egyszerre mindig csak egy aktív ilyen időpontunk lehet egy belépőkártyával! Érdemes számításba venni azt, hogy hétvégén, ünnepnapokon többen vannak! Nem nyári hétköznapokon egy-egy játéknál maximum 20 perces a várakozás, hétvégén ez lehet 70 perces is.1_48.jpg

Közbiztonság

Hangsúlyozzuk, hogy Párizs a közbiztonság tekintetében tulajdonképpen nem veszélyesebb, mint a legtöbb európai nagyváros! Azért van sok, a turisták kárára elkövetett bűncselekmény Párizsban, mert egyszerűen ide sokkal több turista jön, mint sok más nagyvárosba. Jó hír, hogy a testi épséget fenyegető bűnesetek nagyon ritkák az adminisztratív értelemben vett Párizsban. Az elővárosok között vannak olyanok (főleg északon), ahol fizikai bántalom is érheti a turistát.

 A metrón ne helyezzük a földre a csomagunkat az ajtók közvetlen közelébe, helyezkedjünk el beljebb. Értékeket őrizzünk a belső zsebekben. Kerüljük az olyan helyzeteket, ahol tolakodás közepébe sodródunk. Ne vegyünk igénybe segítséget bőrönd elhelyezésénél, csomagmegőrzőnél a szekrénybe rakásnál. A hölgyek a párizsi utcai sétánál ne hordjanak válltáskát. Nem véletlen, hogy a párizsi hölgyek, diáklányok jó ideje rászoktak a hastájékon nyugvó táskák hordására. A férfiak ne rakják a pénztárcájukat a farzsebükbe! Ha párban, családdal utazunk, akkor a készpénzt, bankkártyákat osszuk el több személy között. Az értékeket rakjuk olyan helyekre, a testünk olyan részeihez lapítva, ahonnan nehéz ellopni, és ahol a legkevésbé észrevehetők. A hátizsákot zsúfolt helyeken helyezzük magunk elé, vagy - ha megoldható - hordjuk a hastájékon és ne a háton. Párizsban a buszon, a metrón karunkkal szorítsuk testünk azon részét, ahol értékeinket tartjuk. Figyeljünk arra, ha zsúfolt helyen gyerekek, fiatalok felszabadultan tülekednek, mert előfordulhat, hogy ez egy figyelemelterelő játékocska, amelynek ideje alatt a bűnbanda más tagja éppen megpróbál elemelni valamit. Ügyeljünk arra is, ha asszonyok, gyakran karjukon a csecsemővel, valami kibogarászásra szánt cetlit mutogatnak nekünk, mert ez is lehet elterelő hadművelet része. A metrómegállók pénztárainál és automatáinál is legyünk óvatosak, mert a zsebtolvajok szempontjából ilyenkor nagyon összpontosítunk a fizetésre, és kevésbé ügyelünk az értékeinkre.

Biztosítás

A biztonságos utazás alapfeltétele az érvényes Baleset-Betegség-Poggyászbiztosítás. Javasoljuk, hogy indulás előtt tájékozódjanak a különböző biztosítási módozatokról! Minden esetben körültekintően tájékozódjanak az érvényesség (különösen a bankkártyához kapcsolódó biztosítási csomagok esetén), a kártérítési limitek valamint a probléma esetén értesítendő asszisztencia elérhetőségeit illetően! A sztornó biztosítás utazásképtelenség esetén nyújt fedezetet, a biztosító szabályzatának és elbírálásának megfelelően.

Ünnepnapok1_49.jpg


Újév
Húsvét
Május 1. (a Munka ünnepe)
Május 8. (Győzelem Napja)
Áldozócsütörtök
Július 14. nemzeti ünnepük
Augusztus 15. (Nagyboldogasszony ünnepe)
November 1. (Mindenszentek)
November 11. (Fegyverszünet napja)
Karácsony

 

A burgundi magyar puhatestű

2017. február 21. - TdM Travel

6_4.jpgBurgundia maga a gasztronómia: a petrezselymes sonka főleg előételként fogyasztandó; a vörösborban pácolt kakas, a helyi, Charolaise marhából készített burgundi pörkölt a leghíresebb főételek; a Kir, azaz fehér bor és fekete ribizli likőrből készített aperitif, a Kir royal, ugyanaz, csak fehér pezsgővel készítve a leghíresebb helyi specialitások. A legkülönlegesebb sokak számára mégis a burgundi csiga. Jóllehet, az éti csigával már csak elvétve találkozhatunk Burgundiában, a Franciaországban fogyasztott mennyiség (30000 tonna) kb. 2-3 %-a (800-1000 tonna) származik a helyi tenyésztőktől. Magyarország nagy beszállítója a francia régiónak. Hasznuk nem sok akad, a zöldségtermesztők és kertészek kifejezetten nem kedvelik őket, a franciák viszont annál inkább. No, nem a gyönyörű francia kertek virágainak levelén, hanem a fazékban. Sokan persze még a látványát sem szeretik, megenni aztán végképp nem. Ennek ellenére a csiga megfelelően elkészítve igazi csemege. Jómagam legalább háromféleképpen fogyasztottam már. Ettem tavaszi tekercs töltelékeként, és ettem már megfőzve, petrezselymes, fokhagymás krémmel visszatöltve a házába. Ez utóbbi egyébként a legelterjedtebb elkészítési módja. Mégis a legnagyobb élményem a burgundi borvidék fővárosában, Beaune-ban ért a Patriarche pincében. A XVIII. század végén megalapított borkereskedő családi vállalkozás a világ leghíresebb borászai közé küzdötte fel magát. A komlexum központi része egy, a XVII. században alapított apácarendi kolostor. Alatta egy 5 kilométer hosszúságú, középkori labirintus húzódik, ahol a legkiválóbb burgundi évjáratok pihennek, hogy az eladás pillanatában még kiválóbbak legyenek. Hogy teljes legyen a kép, mindez a burgundi hercegek hajdani rezidenciájától és a XV. században alapított, Franciaországban is páratlan, szegények kórházától (Hospice de Beaune) pár lépésnyire található. Történelmi környezetben tehát nincs hiány. A patinás borászat labirintusában szervezett, fáklyalángos, exkluzív vacsora alkalmával vettem részt életem legemlékezetesebb csigalakomáján: csiga burgundi barna mártással. Ez az elkészítési mód a legszalonképesebb. Még azok közül is sokan elcsábultak, akik az ellentábor kemény magjához tartoztak. Az ilyen módon elkészített csiga állagában sokkal inkább hasonlít a zúzához, vagy akár a sült májhoz. Ha valaki nem tudja, mit eszik, bizony könnyen tévedésbe eshet. Burgundi hercegi lakomához illő mennyiséget kaptunk, így többen a csoportból, köztük persze én is, felajánlottuk önzetlen segítségünket a szerényebb étvágyúaknak… ☺  /Bálint Péter, idegenvezető/

50 kihagyhatatlan dolog Franciaországban

2017. február 13. - TdM Travel

“Párizs megér egy misét”- mondta állítólag IV. Henrik király 1593. július 25-én, amikor felvette a katolikus hitet. Ekkor hangzott el ez a híres , szállóigévé vált mondása is, mivel Henrik uralmát nem ismerte el a Pápa , valamint tudta, hogy protestánsként nem lehet stabil a hatalma annak a Franciaországnak a királyaként, melynek lakossága nagyrészt katolikusokból áll. A nevezetes mondáshoz röviden annyit tennék hozzá, hogy egy misénél sokkal de sokkal többet ér Párizs... És most meg is mutatjuk mi az amit nem szabad kihagyni ha Franciaországban vagy éppen Párizsban járunk...

1. Kezdhetnénk a sort Párizs kihagyhatatlan múzeumaival (Louvre, Rodin, Orsay), melyeket persze nézzünk meg mindenképpen, de célunk nem a látnivalók ismertetése , hanem a kihagyhatatlan élmények felsorakoztatása. Így múzeum látogatásunk után pihenjünk egyet a Tuileriák kertjében és válasszunk magunknak a számtalan csábító programból. Keressük fel például a Bormúzeumot , ha már mindent láttunk.

2. Ki ne hagyjuk a jellegzetes francia melegszendvicset: croque monsieur!1_17.jpg

3. Vásároljunk vagy egyszerűen csak nézelődjünk a híres Lafayette áruházban. A hatalmas Galeries Lafayette Haussmann áruház a XIX. század végétől terül el csillogva a Párizs 9. kerületében található boulevard Haussmann sugárúton.  Mintegy 70 000 m² területen várja a vásárlókat: női-, férfi- és gyermek divat, parfümök, bőrdíszmű-, illatszer-, cipő-, élelmiszer- osztály, valamint bor és lakásdekoráció kellékek...  A fekvése ideális, hiszen az Opéra Garnier, a nagy sugárutak és a Saint-Lazare állomás közelében található. Minden évben több millió vásárló tér be az áruházba a világ minden tájáról. 

4. Nézzük meg az Akropoliszon található Héphaisztosz templomhoz hasonlító, klasszicista stílusban épült párizsi Madeleine-templomot is. Napóleon 1806-ban a jénai csata után győzelmi templomot építtetett hadserege számára, az ehhez szükséges tervek elkészítéséhez Pierre Alexandre Vignon kapott megbízást. Párizsban a francia forradalom idején befejezetlenül maradt Madeleine-templomot kellett felépítenie, amelyen már Contant d’Ivry (1698-1777), majd Guillaume Couture dolgozott. Vignon görög minta szerint tervezett, ötvenkét, egyenként 20 méter magas korinthoszi oszloppal övezte a templomot.

5. Kóstoljunk meg egy eclair-t! Néhány ételtörténész szerint az ekler francia eredetű: Antonin Careme (1784-1833) híres francia séf készítette először. A francia eclair szó jelentése villámlás. Senki sem ismeri a pontos eredetét. Többen arra esküsznek, hogy könnyű tésztája és habos tölteléke a név alapja, amit fél kézzel egy csapásra meg lehet enni. Aki komolyabban érdeklődik a cukrász remekek iránt, annak érdemes felkeresnie Párizs csúcscukrászatait is. Egy krémes és macaron Pierre Herménél, egy japán–francia ihletésű piskóta Sadaharu Aoki-nál csak a kezdete az ízek világában telt végtelen utazásunknak. A tokiói születésű japán cukrászmester nagy tekintélyt szerzett magának az igényességéről híres párizsi desszertközönség körében. A japán–francia fúziós cukrászat, a városban négy különböző helyszínen is megtalálható. Fekete szezámmagos, matchateás éclair kötelező.2_5.jpg

6. A Montmartre-i temető Párizs 18. kerületében, a Montmartre-on helyezkedik el. Az északi temető (Cimitière du Nord) néven is ismert temető a város harmadik legnagyobb temetője a Père-Lachaise és a Montparnasse-i temető után. A 10,48 hektáron elterülő sírkertben mintegy 20 000 sír található. A szépen faragott sírkövek alatt számos híresség alussza örök álmát, elsősorban írók/művészek: Stendhal, Dumas Berlioz, Zola, Degas, Offenbach, Heine vagy a rendező Truffaut.

7. Ne hagyjuk ki az Eiffel toronnyal pontosan szemben álló Trocadero teret sem (Palais de Chaillot). A tér a többek között itt található tengerészeti múzeumon kívül arról is nevezetes, hogy innen teljesen “bevehető”  fényképezőgépünkbe  a torony épülete.

8. Nem csak a legnagyobb foci rajongóknak lehet nagy élmény egy Paris Saint Germain meccs a Parc des Princes stadionjában.

9. Centre Georges Pompidou : A Pompidou központ egy kulturális központ Párizsban, Renzo Piano és Richard Rogers tervei alapján épült. A George Pompidou központot high-tech stílusa miatt Párizs nevezetességei közt tartják számon. A központban állandó és időszakos kiállításokat, hangversenyeket rendeznek, és van benne nyilvános könyvtár is. Itt található a Modern Művészetek Galériája is, mely mindenképpen érdekes programnak ígérkezik ha Párizsban járunk.

10. Ebédeljünk egyet a Montmartre egyik leghíresebb éttermében. Moulin De La Galette egy régi szélmalom épületét alakították át étteremmé. Renoir egyik leghíresebb festménye is ehhez a helyhez kapcsolódik: Bál 1_18.jpga Moulin de la Galette-ben. A művész 1876-ban festette a képet és 1877-ben kiállította azt az impresszionisták 3. kiállításán Párizsban. Jelenleg a festmény a párizsiMusée d’Orsay-ban tekinthető meg. Renoir e képén is a rá jellemző természetességgel ábrázolja az életöröm megnyilvánulásait. A Moulin de la Galette a Montmartre egyik kedvelt szórakozóhelye volt ebben az időben; maga a Montmartre azonban egészen más volt, mint manapság. Elsősorban kétkezi munkások és nagyon szerény körülmények között élő művészek laktak ebben a külvárosi negyedben. A nyári, hetenkénti táncos összejövetel a kerthelyiségben életük fénypontjai közé tartozott.

11.  Sétáljunk egyet a Le Marais negyed keskeny utcáin, mely sokak szerint Párizs egyik legszebb része. A gyakran „Ó-Párizsként” emlegetett Le Marais a régi korok báját és a modern világ gyakorlatiasságát árasztja magából a város szívében. Le Marais rejtett udvarait, provokatív képtárait és borostyánnal beszőtt pékségeit macskaköves utcák szédítő labirintusa köti össze.  A Beaubourg és a Bastille között elterülő negyedben a keskeny sikátorok és közök dominálnak, így némileg zsúfolt benyomást kelt sok üzletével. Területén egykor mocsár terült el , erről árulkodik neve is.

12. Pihenjünk meg a Le Consulat étteremben, mely számos film forgatási helyszínéül is szolgált. Ikonikus találkozóhely, ahol egy kávé mellett nézelődhetünk az utcai forgatagban.1_19.jpg

13.  Kóstoljuk meg a világ egyik legcsodálatosabb krémesét is. Mille Feuille-Ezer levél.. vagyis egy tökéletes desszert: könnyű, krémes, ropogós és szép. Franciaországban nem sima főzött vaníliakrém kerül a rétegek közé, hanem gyakran rummal is ízesítik az úgynevezett cukrászkrémet, a legfelső réteget pedig fondant vagy cukormáz borítja. A levelestészta-rétegeket pedig karamellizálják, ettől ropogósabb és finomabb lesz.6_2.jpg14.  Vásároljunk be a jellegzetes francia sajtokból, finom bagettekből, borokból és piknikezzünk egyet a Bois de Boulogne parkban.

15.  Ha kedvesünkkel utazunk a szerelem városába akkor szerelem lakatunkat is elhelyezhetjük a Pont des Arts hídján.1_20.jpg

16.  Kilátás a Sacre Coeur Bazilika kupolájából, ha bírjuk levegővel hogy felmászunk 300 lépcsőnyi magasságba.

17. Vacsorával egybekötött romantikus esti sétahajózás a Szajnán, a Fények városának esti kivilágításban pompázó látnivalói mentén.

18. A cukrászdák végtelen kínálatából választani nem könnyű, de Párizsban járva a Tarte au citron vagyis citrom torta szintén kihagyhatatlan gasztronómiai élmény.4_2.jpg

19.  Crepes illetve galettes vagyis sonkás, sajtos palacsinta….Vagy bármivel töltött crepe vagy galettes mert persze nem mindegy, hogy édes vagy sós palacsintáról beszélünk e. A francia crepe a mi palacsintánknál légiesebbre és vékonyabbra sül, tölteléke pedig lehet sós és édes is. A tésztája tojásból, tejből, lisztből és vízből áll, és általában kerül vele vaj. Búzalisztet szokás hozzá használni, ha hajdinalisztből készítik, azt Galette-nek hívják, és kizárólag sósan fogyasztják. A számos creperie (palacsintázó) közül mi most a Montmartre-on a Sacré Couer Bazilika lábánál lévő Borceliande-t ajánljuk. A diós, mézes , kecskesajtos palacsinta jó választás lesz, garantáljuk.

20.  Panoráma a „Fények városára” az Eiffel torony csúcsáról. A torony harmadik emeletéről csodás kilátás nyílik a Champ de Mars-ra, a Chaillot Palotára, a musée de l'Homme és a Sacré-Cœur Bazilika épületére, a Champs-Elysées sugárútra, az Arc de Triomphe Diadalívre… Ha elég erőt érzünk magunkban, gyalog is feljuthatunk a második emeletre, ahova 1 665 lépcső vezet fel. A torony csúcsáról, 300 méter magasságból elénk táruló lenyűgöző panoráma garantáltan megéri a fáradtságot!

21. Ha gyerekekkel utazunk a fantasztikus élményt nyújtó Disneyland mellett felkereshetjük az Asterix Parkot is, mely egy időutazás a gallok idejébe! Fantasztikus attrakciós park Párizstól 30 km-re északra. Találkozhatunk Asterix-szel, Obelix-szel és a vidámpark területén, delfin, és fóka-show, előadások, játszóház, étterem, kávézó, bár, üzletek szolgálják a kényelmünket.

22. Hasonlóan izgalmas program lehet a France Miniature, Franciaország kicsiben Párizstól mindössze 20 percre! Az ország híres látnivalói mind a lábunk előtt hevernek. Élménypark, vidámpark egy helyen. 

23. Macaron kóstoló Párizs egyik legjobb cukrászdájában, ne hagyjuk ki a Ladurée exkluzív üzletét.5_1.jpg

24. Válogassunk egy igazi francia pékség gazdag kínálatából és kóstoljuk meg a frissen sült , illatozó baguette és croissant kínálatot.

25. Bistro dining: próbáljunk ki egy hamisítatlan francia bisztrót, melyből Párizsban is csábítóbbnál csábítóbb helyek várják a vendégeket.

26. Chamonix fogalom a síelők körében, az Alpok királynőjeként emlegetett síparadicsom a Mont-Blanc lábainál fekszik.Az Arve völgyében fekvő város az Alpok főbejárata, közvetlenül a legmagasabb csúcsok tövében található, és szinte teljes egészében arra rendezkedett be, hogy a turistákat és a síelőket kiszolgálja. A 3842 méter magasan található "üveg doboz" igazi adrenalin fokozó szórakozás mindenkinek.1_22.jpg

27. A Dune du Pilat egyszerűen arra született, hogy megmásszuk. Nem csak a parti panoráma miatt érdemes ide látogatni , de Európa legnagyobb homokdűnéjénél számos sportlehetőségnek is hódolhatunk.

28. D-day beaches…Egy kirándulás a normandiai partraszállás helyszínein. Ez az egyik legnagyobb „érzelmi utazás” Franciaországban. A normandiai partraszállás a világtörténelem egyik legnagyobb hadműveletének és a második világháború fontos fordulópontjának tekinthető.A széles, finom homokos partok Normandiában június 6-án fegyver ropogástól váltak hangossá.

29. Egy dél-franciaországi utazásból helyi piac látogatást kihagyni nem szabad. Provence a piacok hazája. Az ízek, illatok és a látvány garantáltan megdobogtatja a szívünket és beleég az emlékeink közé örökre. A provence-i piacokra kifejezetten jellemző, hogy helyi motívumokat viselő textíliákat, ágytakarókat, asztalterítőket is árulnak, de itt találjuk meg a híres marseille-i szappanokat és a levendulából készült tradicionális termékeket is.1_23.jpg

30. Egy borkóstoló Elzász hangulatos pincéinek egyikében. Az Elzász-i borút északtól délig szőlődombokon vezet végig, több mint 170 km-en át. Borutak, borozók és borospincék várják a érdeklődőket, ahol kóstolni és informálódni is lehet. Itt megismerhetjük a hét elzászi szőlőtőke fajtát, melyek a termőföld jellegétől függően eltérő ízű szőlővel ajándékozzák meg a termelőket. Elzász főként fehér borokat termel: Sylvaner, Pinot Blanc, Riesling, Muscat d’Alsace, Tokay Pinot Gris és Gewurtztraminer. A Pinot Noir az egyetlen vörös vagy rosé borfajta ezen a területen. 

31. Osztrigatelep látogatás és kóstoló! Pár kilométerre a normann-breton határtól található Cancale, a Szent Mihály öböl nyugati partján. Itt tenyésztik Franciaország egyik legkiválóbb osztrigáját. 

32. Egy finom Kir Royale koktél Nizza tengerpartján. A népszerű aperitif pezsgő és Creme de Cassis egyvelege.

33. Naplemente egy Calvados mellett Honfleur kikötőjében. A festői kisvárost, a festők városának is emlegetik.1_39.jpg

34. Konyak kóstoló! A konyak (cognac) a leghíresebb és legkedveltebb brandyfajta, nevét a franciaországi Cognac városa után kapta. 

35. A francia sajtokat hosszan dicsőíthetnénk, de azt hiszem felesleges, hiszen Franciaország a sajtok hazája is egyben. Tegyünk inkább próbát velük és kóstoljuk meg a leghíresebbeket, melyhez finom borokat is ajánlanak nekünk a jobb helyeken. Roquefort, Comté,Cantal,Camembert...

36. Tegyük félre a gyerekkorunkból előttünk élő éti kertben mászó, éti csiga képét és kóstoljuk meg a francia konyha egyik specialitását. Az Escargot fokhagymásan, pirítóssal megér egy merész próbát.

37. Európa Grand Kanyonja a túrázók és vadvízi sportok kedvelőinek paradicsoma. Raftingoljunk egyet a Verdon folyón! A Franciaország déli részén lévő Verdon kanyon mélyén egy türkiz színű folyó kígyózik, néhol hétszáz méter mélyen is. Látványa lenyűgöző!  

38. Sétarepülés hőlégballonnal Normandiában, a varázslatos Mont Saint Michel felett.1_25.jpg

39. Pezsgőzzünk egyet egy akár több száz éves pincében a pezsgő szülőföldjén. Dombok, folyók, lenyűgöző emlékművek, rejtett kincsek, különleges borászatok várnak ránk ezen a vidéken. Champagne borvidékének fő szőlőfajtái a Chardonnay, Pinot noir és Pinot meunier. Ezek a szőlőfajták adják a legnépszerűbb ünnepi ital, azaz a pezsgő alapanyagát. Egy látogatás alkalmával megismerhetjük a pezsgőgyártás titkát, a pincék és a vidék szépségeit is. A szénsavas bort már régóta ismerték Franciaország Champagne tartományában, hiszen a hűvös éghajlati adottságok következtében az erjedés sokszor csak a szüretet követő év tavaszán fejeződött be, de ez a bor akkoriban selejtnek számított. Az első pezsgőt 1670 – 1715 között, a hautvilliersi Szent Benedek-rendi apátság pincevezetője dom. Pierre Pérignon készítette, úgy hogy parafa dugóval zárta le az üveget, amelyet viaszba mártott drótkengyellel erősített rá. Sokáig titokban tartották a készítési folyamatot, ennek ellenére azonban a XVIII században már sokfelé ismeretes volt, és a XIX. században már Európa-szerte készítettek pezsgőt.

40. Sétáljunk egyet a mesebeli Colmar színes házai között és kóstoljunk meg egy sajtos, hagymás, bacon szalonnás Tarte flambée-t.1_26.jpg

41. Monaco rengeteg programot kínál, de a monacói nagydíj futamát itt megnézni egyszer , sokak álmában szerepel első helyen...

42. Jules Verne fantasztikus világa garantáltan felhőtlen szórakozást kínál kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Az élménypark Nantes városában, 2007-ben nyílt meg a közönség számára.

43. Látogatás Lourdes szent városában és inni vagy megmártózni a gyógyító szent vízben.

44. Esti látogatás a Versailles-i kastélyban. Az esti kivilágításban pompázó palota, a szökőkutak, a lézershow, a tűzijáték és akár egy itt elfogyasztott vacsora garantálta nagy élményt jelent mindenki számára.1_40.jpg

45. Kihagyhatatlan élmény a Loire-völgy, melynek kastélyai megannyi meglepetést és élményt tartogatnak. Különösen csábító program lehet ez a kirándulás akkor ha kerékpáron járjuk be ezt a mesebeli környéket.

46. Látogatás a híres Saint-Tropez városában, mely Louis de Funes filmbéli alakításairól is híres. Lütyő felügyelő városa, a Côte d’Azur népszerű nyaralóvárosa. A csendőr állomást, ahol a A Saint – Tropez-i csendőr (“le Gendarme de Saint-Tropez”) című filmet forgatták ma már múzeumként üzemel. (Musée de la gendarmerie et du cinéma de Saint-Tropez)

47. Próbáljunk szerencsét Monte Carlo kívülről és belülről is gyönyörű híres kaszinójában.

48. Egy nyaralás Korzika gyönyörű szigetén, tökéletes választás. Bonifacio városa pedig az amit egyszerűen nem szabad kihagyni. A sziget legkülönlegesebb, és a Világörökség részét képező sziklaváros felfedezését legjobb ha egy hajókirándulással kezdjük, hogy a 60 méter magasan a tenger fölött, fehér mészkősziklán ülő város különleges fekvését leginkább szemügyre vegyük.

49. Sétahajózás a "kis Velenceként" is gyakran emlegetett Strasbourg elbűvölő városában.

50. És végül : aludjunk a csillagos égbolt alatt egy buborék hotelben...1_41.jpg

 

Párizs haladóknak...

2017. február 11. - TdM Travel

Párizs természetesen nem csak Eiffel torony és Louvre, mely minden turista első programjában szerepel, hanem Rue Denoyez , Latin negyed, bormúzeum és sok minden más…Izgalmas , felfedezésre csábító helyek, ízek és illatok…Balzac szerint:

„De hiszen Párizs valóságos óceán. Beledobhatod a mérőónt, mélységét soha nem ismered meg. Keresztül-kasul járod, hogy leírd; de akármennyi gondot fordítsz is a bejárására, leírására, akármily számosak és buzgók is e tenger kutatói, mindig akad még ott szűz terület, ismeretlen barlang, egy-egy virág, igazgyöngy, szörnyeteg vagy más meglepő lelet, ami elkerülte az irodalmi búvárok figyelmét.”

Ha már úgy gondolod mindent láttál, a Notre-Dame, az Eiffel-torony, a Diadalív és a Champs-Élysées, már nem tud újat mutatni akkor fedezd fel velünk a francia főváros kevésbé ismert részeit is.

Latin negyed

Néhány utcából álló terület a Boulevard St. Germain és a Boulevard St. Michel mentén, mely onnan kapta nevét, hogy az itt tanuló diákok latinul hallgatták előadásaikat, amíg Napóleon a forradalom után ezt meg nem változtatta. Ez a környék már a középkortól kezdve a tudományok és a bölcsesség otthona volt, itt áll a híres egyetem a Sorbonne is. Ez a Szajna bal partján elterülő negyed, Párizs V. és VI. kerületéhez tartozik, a bisztrók hamisítatlan párizsi hangulatával fogad bennünket.

Luxemburg-kert

Párizs híres parkjai és kertjei közül íme a két leghíresebb: a Tüllériák kertje  és a Luxembourg-kert. A Panthéonhoz közel, a Latin negyedben találjuk a Luxemburg kertet is, mely  a város legnagyobb parkja, szép növényekkel, szobrokkal (köztük a New York-i Szabadság-szobor másával), és Medici-szökőkutakkal. A Jardin de Luxembourg a párizsi városliget is lehetne, ahol mindenképpen érdemes megpihenni egy finom szendviccsel . És persze a Medici szökőkutat és a Szabadság szobrot is nézzük meg mindenképpen.1_27.jpg

Rue Cler

A főváros egyik gyöngyszeme, ahol a helyiek mindennapi bevásárlásaikat is gyakran intézik. A város VII. kerületében található Rue Cler, Párizs egyik leghangulatosabb utcája. Tele csábító éttermekkel, kávézókkal , üzletekkel. Az utcai árusok színes kínálata, a helyi specialitásokat kínáló élelmiszerboltok adják meg a hely különleges hangulatát, ahol a többnyire sétálóövezethez tartozó utcán még mindig az eredeti macskakő borítja az utat.

Saint-Germain-des-Prés

Párizs VI. kerületét (Saint-Germain-des-Prés ) nem szabad kihagyni, ha szeretjük a finom csokoládét. Több mint 15 világszínvonalú csokoládékészítő bonbonjait kóstolhatjuk itt meg. A csokoládé szerelmeseinek paradicsoma, a Saint-Germain-des-Prés  apátság kerülete híres kávézóiról is. Az 1950-es évek Saint-Germain-des-Prés negyede vonzotta Párizs művészeit és íróit. Ennek az időszaknak a legendái máig fenn maradtak, csakúgy, mint a művészek híres kávézói (Brasserie Lipp, Le Café de Flore, Les Deux Magots, La Rhumerie…). Manapság is igen kellemes itt sétálni, ahol régi utcácskák, művészeti galériák, antik üzletek, luxus butikok, könyvesboltok és gyönyörű műemlékek váltják egymást. 

1_29.jpg
Le Procope

Kávézzunk egyet a Le Procope kávézójában. Párizs legrégebbi kávézója a Procope a rue de l'Ancienne Comédie-n található. 1686-ban nyitották meg, ez volt az első hely a városban, ahol valódi olasz kávét szolgáltak fel, amit a kávézó alapítója, Francesco Procopio dei Coltelli szicíliai séf hozott Olaszországból. A Procope volt az első irodalmi kávéház a francia fővárosban. A XVIII. században olyan híres emberek látogatták, mint Voltaire, Diderot, Danton, Marat és Robespierre, valamint a későbbiekben Verlaine és Anatole France.

Cimetière du Père-Lachaise

A Père-Lachaise temető Franciaország és a világ egyik leghíresebb temetője. Párizs XX. kerületében található. Sokak szerint ez a világ legtöbbet látogatott temetője; évente több százezren látogatják. Öt nagy háborús emlékmű is helyet kapott itt. Jim Morrison és Oscar Wilde sírját is itt találjuk.
 

Butte Bergeyre

A Butte Bergeyre egy kis dombnyi terület Párizs XIX. kerületében, a Buttes Chaumont parktól keletre. Ha egy igazán békés helyet keresel, akkor ez az, hiszen az 1900-as években épült házak között sétálva mintha megállt volna az idő. Mindössze egy kanyargós út és néhány tucat színpompás vadszőlővel befuttatott ház sorakozik a szűk macskaköves utcákon. Egy francia rögbi játékos, Robert Bergeyre után kapta nevét a domb, mely nem csak csodálatos kilátást nyújt a városra, de itt található az utolsó megmaradt szőlőültetvény is Párizsban. Ez tökéletes hely, hogy egy kicsit elfelejtsd, hogy a világ egyik legforgalmasabb fővárosban jársz. Butte Bergeyre létezéséről még sok párizsi sem tud.

La Chapelle Expiatoire

A kései francia neoklasszicista építészet gyöngyszeme, a XVI. Lajos téren álló Engesztelő kápolna, gyönyörűen megtervezett gótikus kápolna, melyről a Párizsba látogató turisták többnyire keveset tudnak. Egy békés hely a város szívében, mely Franciaország egy igen meghatározó korszakára emlékeztet bennünket. A Párizs központjában található, La Chapelle Expiatoire – a vezeklés vagy bűnbánat – kápolnát Pierre Fontaine építész tervezte 1816-ban. Az 1793-ban kivégzett XVI. Lajos és felesége, Marie Antoinette – a francia forradalom mintegy háromezer más áldozatával együtt – 1816-ig az itt álló St. Madeleine temetőben egy tömegsírban nyugodtak. A királyi pár csontjait exhumálták, és átszállították az észak-párizsi St. Denis királyi mauzóleumába, de ezen a helyen emelték az emlékművet. A kápolna kupolája alatt a király és a királyné márványszobra áll. A lenti kriptában egyszerű oltár jelzi azt a helyet, ahol a hagyomány szerint a király és a királyné maradványait megtalálták, majd exhumálták. Klasszikus méltóságával és az egykori forradalmi tömegsír feletti elhelyezkedésével nem véletlenül érdemelte ki a Párizs legszomorúbb helye címet. 

Rue Cremieux

És ez is Párizs! A Gare de Lyon közelében találjuk ezt a csendes kis utcát, mely élénk színeivel hívja fel a figyelmünket. A sétálóutca 1857-ben született, nevét egy ügyvéd, politikusról Adolphe Crémieux-ről kapta. A város azóta nagyon sokat változott, de az utca őrzi eredeti hangulatát.1_30.jpg

Rue Montorgueil

A gyalogosok paradicsoma! Na és persze mindenkié aki szeret jókat enni. Éttermek, kávézók pékségek, sajt és bor üzletek várják a vásárlókat és az ínyenceket. A legjobb éttermek: L'Escargot, 38, rue Montorgueil (1875) , Au Rocher de Cancale, és a legrégebbi párizsi pékség (1730) is itt található - La Maison Stohrer, 51, rue Montorgueil. Az utca elnevezése a XIII. századból származik , mely az Orgueilleux dombjára vezetett fel, ahol zöldség és gyümölcs árusok mellett hentesek, virágosok, sajt árusok kínálták portékájukat . Az utcaképet Monet is megörökítette egyik híres festményén, mely ma az Orsay múzeumban tekinthető meg. (“La rue Montorgueil”-1878) 

A világ legkisebb háza

Egy 8 négyzetméter területű lakásról van szó, mely a rue de Chateau d’eau helyezkedik el és egy átépítés után vált a világ egyik legkisebb lakásává. Az elképesztően kicsi lakás minden centiméterét ügyesen kihasználták. Az egykori cselédszobából vagy tárolóból kialakított, mini, 8 négyzetméteres lakást a Kitoko Studio rendezte be, mindent ügyesen elrejtve egy "bútor falba", még a fürdőszoba is ide került. Cím:39, rue du Chateau d’Eau 75010 
Metró: Republique

Rue Denoyez

A street art kedvelőinek érdekes lehet egy látogatás a Rue Denoyez színes graffiti világában (Belleville).

La Défense

Modern üzleti negyed felhőkarcolókkal, újszerű szobrokkal és egyéb műalkotásokkal. Párizs egyik fontos, a történelmi városmagtól nyugatra elterülő üzleti központja. Az elnevezést egy 1883-ben állított szobor, a La Défense de Paris, azaz a Párizs védője után kapta. A francia főváros Neuilly-sur-Seine negyedével határos területen a Hauts-de-Seine megyében elhelyezkedő Nanterre, Courbevoie és Puteaux osztozik. A negyed a legnyugatibb pontja Párizs 10 km hosszú történelmi, kiemelkedő jelentőségű épületekkel, és emlékművekkel jelölt útvonalának, az Axe historique-nak. Itt található a jellegzetes Grande Arche épülete is, mely a fővárost átszelő történelmi útvonalat, az Axe historique-t zárja le. Az útvonal a történelmi városmagtól, a Louvre-tól indul, majd a Champs-Élysées-n végighaladva éri el a Défense negyedet, a Diadalív érintésével.1_32.jpg

Parc de Buttes Chaumont

Talán a párizsiak által leginkább kedvelt park. A 27 hektár területű parkból , a városra nyíló egyik legszebb kilátás is maradandó élmény marad. A park egyik fő jellemzője a Szibilla templom, mely egy tó közepén lévő sziget tetején áll, kb. 30 méter magasságban. 1869-ben építették, korinthoszi stílusú és az olaszországi Tivoliban lévő Sybilla volt a minta.   1_31.jpg

 

 

 

6 különleges hely Franciaországban

2017. február 08. - TdM Travel

1. Hófehér sziklák a tengerben…
Normandiában, a Côte d'Albâtre partvidéknél sziklafalak szegélyezik a kavicsos partokat és a tengert, melyek közül a legcsodásabbak Etretat sziklái. Etretat egy kis tengerparti falu, melyet különleges szikláinak természetes boltívei tettek híressé. A magas és festői fehér kréta szirtfalak és sziklaívek, melyeket a szél és a víz alakít folyamatosan, igazán romantikus látvány az év minden napján.6_1.jpg2. Mesebeli kastélyok a Loire partján…
A francia uralkodók lenyűgöző kastélyokat építettek a Loire folyó mentén. A Loire-völgye 2000 óta az UNESCO által jegyzett világörökség része.7.jpg
3. Kápolna egy kialudt vulkán tetején?
Le Puy-en-Velay , az alvó vulkánok földje. A tűzhányókat errefelé Puy-nek nevezik -, ahol csupán 7-8 ezer évvel ezelőtt szűnt meg a vulkáni tevékenység, és a kiömlött magma számtalan különleges természeti formát alkotott. Errefelé nem meglepő azt látni, hogy egy kápolna (Saint-Michel d’Aiguilhe) vagy egy óriási Franciaország nagyasszonya-szobor áll egy meredek hegy csúcsán. A várost azonban elsősorban nem a vulkáni örökség miatt keresik fel a középkor óta tízezrek. Le Puy-en-Velay vallási célpontként sokkal jelentősebb, ugyanis a négy Franciaországban futó Szent Jakab-zarándokút közül az innen induló a legnépszerűbb.4_1.jpg

4. A megelevenedett meseváros...
Egy színes kisváros, mely mintha egy meséből kelt volna életre. A város, amely garantáltan elvarázsol minden látogatót. A legelzászibb Elzászi város…Georges Duhamel francia író szerint pedig Colmar “a legszebb város a világon”…1_16.jpg

5. Homokdűne
Hatalmas homokdűne, melynek köszönhetően úgy érezhetjük mintha egy sivatagban lennénk. A Pilat-dűne Európa legnagyobb homokdűnéje, mely a francia Archahon-öbölben fekszik. A homokdűne csaknem három kilométer hosszú, szélessége 500 méter, nagyjából 60 méter magas és mintegy 60 millió köbméter homokot tartalmaz. Arcachon városától 12 km-re délre találjuk, Aquitania régiójában, az ország délnyugati részén, az Atlanti- óceán mentén.1_14.jpg

6. Egy türkiz kék folyó Provence régiójában…
1_15.jpgAz európai Grand canyonként is emlegetett meseszép hely Franciaország egyik legszebb természeti látványossága. A Verdon-kanyon a smaragd, türkiz zöld vagy azúr kék színű vizéről nevezetes Verdon folyó által formált, Délkelet-Franciaországban, Provence-Alpes-Côte d’Azur régióban futó szurdok. Gyakran az Európai Grand Canyonként, Európa legszebb szurdokaként is említik. Mintegy 25 km hosszú, legmélyebb pontja 700 méter mély, szélessége 6 és 100 méter között változik. A nyüzsgő Francia Riviéra vagy Azúr-part (franciául: Côte d'Azur) közelsége miatt a szurdok igen népszerű turisztikai célpont. Évente turisták százezrei keresik fel ezt a varázslatos helyet és persze nem csak a lélegzetelállító látványért, hanem a vízisportok (kajak, kenu) kedvelői is szívesen választják időtöltésnek. A meredek mészkő oldalfala pedig a sziklamászók népszerű paradicsoma. A legszebb része Castellane és Moustiers-Sainte-Marie városok közötti szakasza, ahol a mészkő hegységbe 700 méter mély szakadékot vájt a folyó. A kanyon végén a folyó Sainte-Croix-du-Verdon tóba fut.

 

Kihagyhatatlan ízek és élmények Franciaországban járva...

2017. február 07. - TdM Travel

Calvados és bríz

Honfleu1_8.jpgr régi kikötőjében vagyunk. A Normandiai partraszállás után csodával határos módon teljesen épen maradt kikötő apró mérete ellenére Franciaország dobogós látványossága. Eredeti állapotának köszönhetően olyan környezetben sétálgathatunk utcáin, mint, ha a Százéves háborúból lépnénk elő. Ezt a hangulatot csak fokozza az az élmény, amelyet egy nyári estén, a lemenő napfényben, enyhe bríznél hűsölve, a rakparti bárok egyikének teraszán, egy pohár calvados-szal kezünkben élhetünk át. A calvados, vagy inkább szlengesen csak calva, normandiai almapárlat. Ezt az italt főben járó bűn egy hörpintéssel meginni. A calvados-t apránként ízleljük, többször megforgatjuk a szánkban, és lassan nyeljük le. Előtte persze, ahogy a bornál is szokás, az illatával barátkozunk. Mélyen, lassan lélegezzük be a pohárban megrekedt gőzt, s ha úgy érezzük, valamiféle savval mosnák ki az orrjáratunkat, nos, akkor jó helyen járunk. Ez az ital nem olcsó, de ha letesszük mellette a voksot, ne fukarkodjunk. Négy centben mérik, és, ahogy mondani szoktam: ahány éves, annyi euró. Az igazi élményhez válasszuk a 12, 15 éves párlatot. Ja, és kíséretként bátran vegyük elő a kedvenc szivarunkat!  Szóval …un calva s’il vous plaît…

Cognac-ot inni kiváltság

1_9.jpg
Cognac községben a Charente folyó partján helyezkedik el a Château de Cognac, azaz a Cognac-i Kastély vagy más néven, híres szülöttje, a legnagyobb francia reneszánsz király nyomán: I. Ferenc Kastély. A XVIII. század végén a pálinkában utazó Otard és Dupuy urak vásárolták meg. Mindamellett, hogy komoly hangsúlyt fektettek a vár megóvására és restaurálására, némi átalakítás után lepárlót és érlelő pincét alakítottak ki benne. Hogy mennyire volt ez jó ötlet, mutatja az is, hogy ez a hely mind a mai napig Franciaország egyik legfontosabb cognac üzeme. Az izgalmas kastélylátogatás után kóstolóval egybekötött pincelátogatás következik. Figyelem: a cognac elnevezés csak a Cognac környéki közel 80000 hektár területű szőlő vidékről származó szinte kizárólag Ugni Blanc szőlőfajtából készült italt illeti. Ezért cognac-ot inni kiváltság.

Sajt és bor Cîteaux után


Mindig különl1_10.jpgeges élmény zárt falak mögötti világba betekintést nyerni. Ilyen nem mindennapi alkalom kínálkozik Burgundia szívében, Beaune és Dijon között félúton a Cîteaux-i ciszterci apátság meglátogatásakor. A XI. század végén, Cîteaux-ban alapított kolostor ma Franciaország legfontosabb működő szerzetesi közössége. Szigorúan, előre egyeztetett időpontban, helyi vezető kíséretével rendkívül érdekes idegenvezetésen vehetünk részt. Jóllehet az apátság nagy részét az 1789-es forradalom alatt lerombolták, köveit elhordták, a rendet feloszlatták, a véres események után mégis újjászületett. Számos látnivaló mellett ritka kiállítás mutatja be a kódex készítés rejtelmeit, s talán ami a legkülönlegesebb; az iniciálék művészetét. Ahogy a ciszterciek vallják: aki valóban szerzetes, az a saját munkájából tartja fenn magát. Cîteaux falain belül ez a mai napig így történik. A mintegy 35 rendtag a földműveléstől kezdve az állattartáson keresztül, a varráson át mindent maguk végeznek el. Természetesen kereskednek is. Csuhás barátaink más kolostorokból származó finomságok, mint a mézes cukor és különböző tea különlegességek mellett a helyben, saját kezükkel készített sajtot is nagy lelkesedéssel árulják. Igaz, még hűtőben is csak pár hónapig tárolható, s már egy picit is meglágyulva irdatlan büdös, viszont eszméletlen finom. Javaslom a nap elején bekészíteni egy üveg, bármilyen Pinot noir alapú vörös burgundit a sajt kíséretéhez és így az élvezetek betetőzéséhez. Mindehhez tegyünk hozzá egy csipetnyi csendet, a hajdani lápos, mocsaras kietlen vidék még mai is érezhető légkörét, miközben a fűben ülve átadjuk magunkat az ízek varázsának.

(Bálint Péter idegenvezető)

Kihagyhatatlan látnivalók Franciaországban

2017. február 06. - TdM Travel

10 kihagyhatatlan látnivaló Franciaországban

1. Avignon a pápák városa

A középkorban a pápák székhelye volt Avignon, mely még ma is őrzi a nagyratörő múlt emlékét: a pápai palota, a híres félbe maradt híd, az erődítmények, a templomok és a kápolnák mind egyedülálló hangulatot kölcsönöznek a városnak. Kihagyhatatlan látnivaló a Pápai Palota, mely a pápák lakóhelye volt a középkorban. Európa legfontosabb gótikus palotája, mely 25 látogatható helyszínnel büszkélkedhet: dísztermek, kápolnák, kolostor, a pápa privát, felbecsülhetetlen freskókkal díszített apartmanjai. A híres Avignon-i híd. A St Bénezet híd, mely Avignon történelmének legfőbb tanúsítványa. A hídról készült dalocskának köszönhetően világhírre tett szert.1.jpg

 Utazási ajánlat megtekintése : ITT

2. Elzász-Colmar

Elzász az a vidék, ahol összefonódik a gasztronómia, a középkori építészet és a lenyűgöző természeti értékekkel megáldott környezet. Központja a gyönyörű Strasbourg, mely az Európa Parlament és az Európa Tanács székhelye is egyben. Bár Strasbourgban is számos, a régióra jellemző favázas házat lehet látni, az igazán mesébe illő, mézeskalács-szerű települések Obernai, Ribeauvillé, Riquewihr, Colmar (melyet Európa egyik legszebb kisvárosának tartanak, vagy Eguisheim. Gótikus középületek, míves polgárházak, középkori favázas házikók, zarándokhelyek, domboldalakra felkúszó szőlők, lovagvárak, girbegurba utcácskák és ódon borospincék várják az utazókat. Colmar a Vogézek hegyláncánál elterülő település Strasbourgtól 64 kilométerre dél-délkeleti irányban helyezkedik el, a Lauch folyó mentén, melyet egy csatorna köt össze a Rajnával. A legelzásziabb városnak tartják sokan ezt a nagy történelmi múltú települést, amely Nagy Károly óta a királyok kedvelt városa, nevét a királyi palota egyik tornyáról, a galambok tornyáról kapta.1_1.jpg

Utazási ajánlat megtekintése : ITT 
Burgundia-Elzász: ITT

3. Dordogne

Aquitánián1_2.jpgak több ezer éves történelme van, amiről lépten nyomon mesél az érdeklődőknek: Lascaux II Barlangjai, mely az Unesco Világörökség része, a Pierrefitte-i Menhír és a Dordogne-völgy vidéke, mely az őskorba repíti a turistákat, ahol "az emberiség bölcsője" található. A Franciaország dél-nyugati részén található tartományt 1001 kastélyok vidékének is nevezik. Híresek továbbá a dordogne-i őskori barlangok is, melyek az UNESCO védelmét élvezik. Dordogne megye olyan akár egy apró ékszerdoboz. Csodálatos tájak, megművelt szántóföldek, meredek sziklák, bájos rusztikus falvak, elbűvölő kisvárosok, vadregényes várak tarkítják.

Utazási ajánlat megtekintése: ITT

4. Annecy

A „Savoie Velencéje”, az „Alpok gyöngyszeme” elnevezésekkel büszkélkedő város egy hegyi tó, az Annecy-tó partján terül el, a Thiou folyócska torkolatánál. Nem messze a svájci határtól, Franciaország Rhone-Alpes régiójában található az elbűvölő Annecy. Festői középkori épületek, virágládáktól roskadozó, romantikus csatornákkal szabdalt városközpont… Annecy valódi ékkőnek számít, melyet a tó túlsó partja felett magasodó, látványos sziklákkal csipkézett hegyek koronáznak.1_3.jpg

Utazási ajánlat: ITT

Alpok és Provence legjava

5. Provence

A napsütötte Dél-Franciaország méltán egyik legnépszerűbb területe Franciaországnak és a turistáknak. Az ország egyik legszebb vidéke Provence. Középkori falvak, levendula mezők, olajfaligetek… Provence csodálatos tájakat ad, bepillanthatunk az igazi francia vidéki életmódba, fantasztikus piacokon vásárolhatunk frissen sült baguettet és ízes ételeket. A napraforgó, a pipacs és a levendula hazája a Rhone folyó és az olasz határ között terül el, délről pedig a Földközi-tenger határolja, kellemes mediterrán klímája és messze földön híres gasztronómiája igazi vonzerőt jelentenek.1_4.jpg

Utazási ajánlat: ITT

Alpok és Provence legjava

6. Lyon

Lyon már kétezer éve csodálja a Rhône és a Saône folyását, illetve a Fourviere és a Croix-Rousse lankáit. Egyedülálló időutazásra és kulturális kalandozásra csábítja a látogatókat városközpontjával, mely az UNESCO világörökségének a részét képezi. Kacskaringós utcácskái, szűk sikátorai, nyüzsgő rakpartjai, nyitott terei és félszigete magával ragadja az utazót. Lyon ma a harmadik legnagyobb város Franciaországban, mely gazdag történelmi múltjáról, építészetéről, gasztronómiájáról és élénk kulturális életéről is híres. 2_1.jpg

 Burgundia-Elzász : ITT

Alpok és Provence: ITT

 

7. Mont-Saint-Michel

Egyike az ország legfestőibb helyeinek. Normandia gyöngyszeme turisták ezreit vonzza évről évre a bájos kisvárosba. A VIII. századtól a XVIII. századig fontos zarándokhely volt a Mont-Saint-Michel apátság, mely az egyik legszebb példája a középkori katonai- és egyben vallási építészetnek. Az apátság egy építészeti csoda a templommal, a haranggal, a szerzetesek ebédlőjével és állóhelyével együtt. Az egyedülálló helyszín álló építészeti remekmű az UNESCO Világörökség kincsei közé tartozik.3_1.jpg

Utazási ajánlat: ITT 

8. Strasbourg

Strasbourg közvetlenül a német-francia határon fekszik, az elzászi régió fővárosa. A város az Európai Parlament és számos más fontos európai intézmény székhelye, mint például az Emberi Jogok Európai Bírósága és az Európa Tanács. Franciaország kulturális és történelmi városa címet viseli. A világörökség részét képező történelmi városmag a Grand Ile (az Ill- folyócska szigetén található egy olyan hely, ahová mindenképpen érdemes ellátogatni, ha az országban járunk. A Notre-Dame Katedrális uralja Strasbourg látképét, melynek méretei és látványa lenyűgöző. 124 méter magas, templomtornya mindig is a turisták kiindulási és viszonyítási pontja volt. Több író is áradozott a katedrálisról, legcsodálatraméltóbb része a gótikus templomhajója, a reneszánsz csillagászati órája és gazdag szobros díszítése. Teraszára 332 lépcsőfok vezet fel és ha felértünk, megértjük Victor Hugo szavait: "Olyan magasan vagyunk, hogy a táj nem egy táj többé... hanem egy térkép, egy élő térkép... Egyik toronyból a másikba járva végigtekintettem Franciaországon, Svájcon és Németországon".1_5.jpg

Utazási ajánlat: ITT

9. A Loire-völgye

A Párizstól kevesebb mint 2 órára található Blois ideális kiindulópont a Loire-völgye felfedezéséhez. A térség klímájának és az olasz reneszánsz hatásoknak köszönhetően a francia uralkodók lenyűgöző kastélyokat építettek a Loire folyó mentén. A Loire manapság az egyetlen természetes folyó Európában. A Loire-völgye 2000 óta az UNESCO által jegyzett világörökség része. Pompás kastélyok, festői szőlőültetvények és hangulatos történelmi falvak várják a látogatókat. A Loire-völgy 175 méter hosszan húzódik a Loire folyó mentén, mely keresztülfut Franciaország legszebb kastélyai és falvai között.1_6.jpg

Utazási ajánlat:ITT

10. Carcassonne

Carcassonne középkori erődvárosa egy korábbi római erőd romjain épült, a 13. századi Albigens keresztes hadjárat központja volt. Az erődváros lábánál található külvárosi rész lerombolása után Szent Lajos király 1245-ben engedélyezett a lakosoknak egy új város felépítését: a Bastide Saint Louis-t. A 17. században fontos ruhakereskedelmi helyszín volt, a 19.században pedig a borkereskedésnek köszönhetően aktív kulturális élet volt itt jelen. Napjainkban Carcassonne világszerte ismert az UNESCO Világörökség listájára felkerült Középkori Erődvárosnak és a Canal du Midi csatornának köszönhetően.1_7.jpg

Utazási ajánlat: ITT 

 

Francia gasztronómia

Páratlan ételek és ízek - A francia gasztronómia

A világhírű gasztronómiával dicsekvő Franciaország valóban az a hely, ahol páratlanul kifinomult kultúrát és a legválasztékosabb ízeket élvezhetjük. Északtól délig: Bretagne Languedoc, Elzász, Cantal – a gasztronómia fellegvárai. A borról, libamájról, sajtokról – több, mint 350 féle – nem is szólva!
A francia konyha kialakulásának történelmi kialakulása:
A híres, hagyományos francia szakácsművészet napjaink európai konyhájának, kialakulását nagyban befolyásolta. Térjünk be egy nagy szállodába a világ bármely táján, a nemzeti specialitások mellett biztos, hogy az étlapok franciás ételeket is kínálnak. A gasztronómia nyelve a francia lett.
A francia konyha az olaszoktól vette át a lényegében római korra visszavezethető sütési-főzési módszereket. A legenda szerint egy orvos lánya a középkorban Itáliából magával vitt néhány olasz szakácsot Franciaországba, akik a francia konyha atyjainak tekinthetők. Ahhoz, hogy a francia konyha ilyen magas színvonalra fejlődött, hozzájárult a francia uralkodók, különösen a Buorbonok életmódja és természetesen a kedvező természeti adottságok, az alapanyagok bőséges választéka is.A XVI. században a francia konyhát a bőség, de inkább a fényűzés és a túlzó pazarlás jellemezte. Szükségessé vált ezeknek a szélsőségeknek a megfékezése, ésszerűsítése. A francia konyha reformja három szakaszra osztható:
- a modernizálást Antonin Caréme - 1784-1833 - aki Napóleon konyhamestere volt - és Urbain Dubois kezdték el.
- a második korszak az 1850 körüli időre esik, amikor Urbain Dubois és Emil Bernárd megalkotják a "La Cuisine classique" című művüket. Ebben leírják a klasszikus konyha alapkövetelményeit, az ízek fontosságát, a tálalást, a tetszetős díszítést, a megfelelő tálakat stb.
- a méltán legnagyobb szakácsművészként tisztelt Auguste Escoffier - 1846-1935 - továbbfolytatja tanítómesterei nagy munkáját a harmadik korszakban. Escoffier korának nagy egyénisége, aki a XIX. század képzőművészeti irányzatait át tudja ültetni a szakácsművészetbe. A Le Guide Culinaire és a Livre de Menus című munkáival egységes irányt szabott kora szakácsművészetének, meghatározta annak fejlődési irányát. Szakírói tevékenységével befolyásolta más nemzetek konyháinak fejlődését is, a különböző nemzetek ételkülönlegességeit hozzáalakította a francia ízléshez.
 
Amikor a franciák a hazájukról szólnak, mintha nem egy nyelvet beszélnének. Pedig közös a nyelvük, csak eltérően nyilatkoznak. Ez is azt mutatja, mennyire változatos ez az ország. Ez a változatosság, természetesen a francia gasztronómiában is megmutatkozik. A francia gasztronómia klasszikus kínálatán túl, vagyis a borok, kenyéren és sajton kívül minden régiónak, sőt minden falunak megvan a maga specialitása: Provance konyhája mediterrán jellegű, míg az atlanti partvidék ízlése inkább északi típusú. Elszász a libamájpástétom és a savanyúkáposzta hazája, eltér Baszkföldtől, ahol a füstölt sonkafélék a kedveltek, más a marhahúst fogyasztó Normandia, más a borral főző Burgundia, és akkor még nem beszéltünk a nagyvárosokról, elsősorban Párizsról.
Régiókra jellemző specialitások és néhány kiemelkedő tartomány jellemzője
Elzász: choucroute (fehérborban főtt fehérkáposzta jellegzetes helyi kolbásszal), kuglóf, vins blancs secs d’Alsace (elzászi száraz fehérborok).
Talaja szinte a legjobb Franciaországban, szóval állattenyésztésben és zöldségtermesztésben is sokrétű. Itt nagy a német behatás, ételeik rusztikusak, jellemző a savanyú káposzta, a sörfogyasztás, a túlnyomórészt fehérborok
Aquitánia: kacsahúsból készült specialitások (kacsamáj, kacsamell, zúza...), a „piperade” (tojásrántotta zöldpaprikával és paradicsommal), baszk csirke,gascogne-i pastis, bordeaux-i borok.
Auvergne: Puy en Velay-i zöldlencse, „Truffade” (burgonya, szalonna és olvasztott Cantal sajt), „Pounti” (növényi fűszerekkel és aszalt szilvával töltött édes-sós sütemény).
Burgundia: csiga, „boeuf bourguignon” (vörösborban főtt marhahús sárgarépával), „fondue bourguignonne” (marhahús fondü), „gougčre” (sajtos fánkok), mustár... és a híres vins des crus de Bourgogne, burgundiai borok.
Bretagne: palacsinták és lepények, tengeri gyümölcsök (kagylók), „far” (sütemény)„Kougin Amann" (sós vajjal készített sütemény), almabor.
Közép-Franciaország: Gâtinais-i méz.
Champagne-Ardennek: „andouillette de Troyes” (fehér hurka), Ardenneki sonka, Reimsi „croquignolles” (rózsaszín keksz), champagne azaz pezsgő.
Korzika: felvágottak, vaddisznó, Brocciu (báránysajt), szelídgesztenyeliszt, „myrthe” likőr (növényi fűszer) vagy „cédrat” likőr (tipikus korzikai citromféle gyümölcs).
Franche-Comté:  Comté és sok más sajt, tyúkhús erdei gombával, Marteau-i kolbász, kirsch (cseresznyepálinka) és abszint...
Párizs és Ile-de-France: Meaux-i és Melun-i Brie sajt, Coulommiers.
Languedoc-Roussillon:  „Aligot” (burgonyapüré Tomme sajttal), „cassoulet” (fejtett fehérbab fokhagymával, kacsa- és sertéshússal), „brandade de Nîmes” (hal), „Gardiane” (bikahús).
Limousin: „tortou” (palacsinta rozslisztből), borjúfej, almafajták.
Lotaringia: „quiche lorraine” (zöldséges lepény), mirabelle (sárga ringló), sör, fehérbor...
Midi-Pyrénées: „cassoulet” (fejtett száraz fehérbab, paradicsomos szósz, kolbász), libamáj, felvágottak, gascogne-i pastis, leveles tészta, fekete szarvasgomba, almabor és armagnac.
Nord-Pas-de-Calais: „carbonnade flamande” (sörben főtt marhahús), hochepot (többféle húsból készült ragu).
Normandia: camembert és különféle egyéb sajtok, „escalope de veau normande” (gombás, tejfölös szószban készült borda),poulet vallée d’Auge” (almaborban sült, calvadosszal flambírozott csirke), „andouille de Vire” (Vire-i hurka), teurgoule (tejberizs-féle), Isigny karamel, almabor.
Pikardia: „ficelle picarde” (póréhagymával töltött palacsinta), „clafouti aux maroilles” (sajt),
  • „cackruse” (aszalt szilvás sertéshús),
  • „gâteau batu” (cseresznyés briós).
Loire vidéke: Nantes-i és Retz-i „sablé” (keksz), berlingots bonbonok.
Provence -  Alpes - Côte d’Azur: „bouillabesse” (halleves), „anchoiade” (ajókakrém), aioli (fokhagymás majonéz), „soupe au pistou (bazsalikomos leves), „fougasse” (búzalisztből készült keletlen lepény), „calisson d’Aix (marcipános édesség).
Rhône-Alpes: szavojai fondue (fehérborral, fűszerekkel készített 4-5 féle olvasztott sajt), „quenelles”, felvágottak.
Riviéra: „pissaladière” (paradicsomos, hagymás pizza-féle), nizzai saláta, „ratatouille” (lecsó-féle).
Tengerentúli területek: „accras de morue”, „samoussa” (hússal, hallal vagy sajttal töltött tészta), „cari” (csípős hús- vagy halragu), „rougail” (kolbászos, paradicsomos csípős ragu), punch.
Francia borok: A francia borok méltán világhírűek. Franciaországban 17 borvidéket különböztetnek meg. Franciaország már-már szinonimája a bornak, a francia vörösborok száma szinte kimeríthetetlen. A mérsékelt, változatos éghajlat és a sokféle táj folytán az országban megterem szinte minden fajta bor: a beaujolais nouveau-tól kezdve az egyszerű vin de pays-n, a híres Rosé Tavelen, ezen a XIV. Lajos által és Balzac által is fölöttébb kedvelt boron át a nagy burgundi és bordói borokig. Franciaország a nagy példakép a vörösbor terén: a Bourdeaux-i szőlők világszerte iránymutatók a cabernet sauvignon számára.

A bor évezredek óra az egyik legnemesebb, arisztokratikus nedű. Franciaországban való elterjedése kapcsán két változat ismert. A régebbi, mely szerint rómaiakhoz kötődik a bor behozatala, ennek ellent mond Paul Cartledge, a Cambridge Egyetem professzorra által készített tanulmány. Mely szerint mintegy 2500 évvel ezelőtt a Franciaország déli részében letelepedő görög felfedezők ismertették meg a franciákat a szőlészet és borászat mesterségével. A Bordeaux-ban domináló fajták a cabernet sauvignon, a merlot és a cabernet franc. A tájtól függően hol a cabernet sauvignon, hol a merlot az uralkodó. A Gironde bal partján elterülő Médoc a cabernet sauvignon és a legtöbb híres szőlő hazája. Az első osztályba került öt château közé tartozik a Château Haut-Brion.Burgundia a pinot noir hazája. A borgazdaságok itt családi birtokok. A nagy kereskedőházak felvásárolják a szőlőt vagy mustot a kistermelőktől, akik önállóan aligha boldogulnának az értékesítéssel. Sok ilyen nagykereskedő egyedi stílust fejlesztett ki és nagy gondot fordít a minőségre. Burgundiában a gamay az egyik uralkodó szőlőfajta, melyből beaujolais, azaz újbor készül.A Rhône-völgy északi részében a syrah a szőlők királynője, melyet meredek hegyoldalakon termesztenek. A Rhône-völgy déli része egyszerű asztali borok termeléséről nevezetes, itt a grenache szőlőfajta dominál.

 

Párizs

2010. február 15. - TdM Travel

 

Két csoportra lehet osztani az embereket. Az egyik csoportba tartozók szerelmesek Párizsba, a másik csoportba tartozókkal valami baj van. De szívből remélem, hogy mindenkinek, aki a második csoportba tartozna gyógyulást hoz az elkövetkező pár nap. Én és a TdM Utazási Iroda, mindenféleképpen ezen leszünk.
Majd minden párizsi utamat ezzel a bevezetővel kezdem, szinte közvetlenül a kötelező formalitások és bemutatkozás után. Az utasok nagy része veszi a lapot, viszont - mert imádom a hatásvadász helyzeteket, ilyenkor mindig hátranézek és elégedetten állapítom meg, hogy - némely arcra a megrökönyödés jelei ülnek ki. Pontosan ez a célom. Már az első pillanatban érezzük meg, hova is megyünk. Félre az ezer meg ezer régen lejárt, a hagyományos utazási leírásokban illemszerűen megfogalmazott kedvkeltő frázisokkal. Hiszen Párizs nem más, mint a lázadás, az állandó megújulás, a polgárpukkasztó finom szemtelenség. Ahol találkozik a múlt a jövővel, az a város, az az életérzés, amely a legkonzervatívabb látogatót is megkísérti, olyan amikor a legtisztességesebben nevelt leány arca is a legszebb rózsa színébe öltözik, és képtelen elrejteni a szája sarkába kiülő szégyenlős mosolyt, amikor számára igen meglepőt hall, de nagyon is tetszik neki. Párizs pimasz, nincs tekintettel senkire. Aki oda belép, azt elragadja, táncba viszi, és nem engedi soha többé. Párizs feminim: lehet Ő egy bárónő egy elegáns hotel halljában, egy tollkoronája mögül kokettáló revütáncos lány vagy egy montmartre-i utcalány …nincs menekvés. A szerencsésebbek visszatérnek, de vannak akik „csak” szívükbe zárva őrzik mindörökké, akár egy holtig tartó ki nem mondott titkos szerelmet.
 
Nem véletlen, hogy női hasonlattal éltem Párizst illetően. Ez az a hely, ahol egy nő NŐ maradhat tizennyolctól egész élete végéig, ahol a hetvenes korosztályra is – persze nagy tisztelettel - elismerően kapjuk vissza a fejünket, és jóérzéssel megyünk tovább.
Gyakran van olyan utasom, aki megkérdezi: „…és hol van az a híres párizsi divat…” Hát itt, körülöttünk, mindenhol. De ezt érezni is kell. A párizsi divat nem csak a színek, formák harmóniájából áll. Lehet, hogy ugyanaz a kollekció máshol súlytalanná, jelentés nélkülivé válna. De Párizsban ott van az a bizonyos harmadik: a város lüktetése, a szabad életérzés, egy csipetnyi nonchalance és laisser-aller melyek nélkül egy kopott farmer csak egy ócska ruhadarab, de amelyekkel viselője vérlázítóan trendivé válik.
Párizsban ezt kell megérezni, beszívni, és elkábulni. Mert Párizs a legkeményebb drog.

 

 

 

 

 

Bálint Péter idegenvezető

Az utazás lélektana

2010. február 15. - TdM Travel
A mai Franciaország az elmúlt kétezer év alatti folyamatos változás eredménye. Hol háborúkkal szerzett területekkel bővült, máskor házassági szövetség folytán esküvői apanázsként kerültek hozzá hatalmas birtokok, s volt, amikor főúri adomány formájában gazdagodott.
A statisztikák általában azt mutatják, hogy a francia polgár leginkább szeretett hexagonjában tölti el a szabadságát. Ez pedig nem véletlen. Amellett, hogy Franciaország Európa harmadik legnagyobb országa, szinte minden megtalálható benne. Ez mind természeti mind kulturális tekintetben igaz. A La Manche-csatorna, az Atlanti-óceán, a Földköz-tenger, magas- és középhegységek, óriási medencék, nem beszélve a csodálatos folyókról melyeket kultúrtörténeti szerepük tett igazán híressé.
Utasaim gyakran megkérdezik tőlem: „Melyik a kedvenc városa?” „Hol szeret a leginkább tartózkodni?” „Melyik évszakban a legszebb ez és ez a terület?” Ezekre a kérdésekre nem tudok pontos választ adni, egyrészt azért, mert mindegyik másért szerelem, másrészt azért, mert rengeteg tényezőtől függ. Adott helyen az adott pillanat eseményeinek és körülményeinek véletlenszerűsége, a körülvevő emberekből felém áramló impulzusok, az időjárás, hogy csak néhányat említsek ezek közül, együtt vagy külön-külön mind befolyásolják a helyről bennem kialakult összképet. Biztos vagyok benne, hogy legtöbbünknél ugyanígy van ez. Ahogyan mindig különleges érzés viszontlátni egy régi barátot, vagy első alkalommal négyszemközt maradni a megközelíthetetlennek vélt titokzatos ismeretlennel, ugyanúgy izgalmas és rejtélyekkel teli élmény egy idegen táj felfedezése. Készülni igen, de felkészülni a legritkább esetben lehet a rendkívüli randevúra.
A kontinentális Franciaország huszonegy régióból áll. Mindamellett, hogy ezek a mikro országok alkotják Franciaország egészét legtöbbnek önálló múltja van, így saját egységükben külön-külön is értelmezhetők. Fogalmazhatunk úgy is, hogy Franciaország nem más, mint egy óriási kirakójáték. Bármely régiót is választja az utazó, meghatározó élményben lesz része.
Vannak olyan desztinációk, amelyeknek az alaphangulatát a földrajzi elhelyezkedés elve meghatározza. Ezt mindenféleképpen érdemes figyelembe venni mielőtt eldöntjük, hogy hová utazunk. A legszembetűnőbb különbség, észak és dél között van. Az északi partvidékre az angol lélekhez oly közel álló kimért, kissé tartózkodó hangulat a jellemző. Dinard üdülő városban (Bretagne) este nyolc óra után az éttermeket szolidan elegáns baráti társaságok és családok népesítik be, s nagy ritkán jön velünk szembe bárki is az utcán. A déli, divatos nyaralóhelyeken viszont mindent betelít a párizsi lüktetés.
Normandia és Bretagne főleg a melankolikus, romantikára hajló szépirodalomnak teremtett termékeny talajt. Ki ne olvasta volna a Bovarynét vagy ki ne hallott volna Arthur király lovagjairól?
Északon a naplemente is más, mint délen. Amíg északon a lila, bordó, szürke, mályva színek festik meg az eget, addig a mediterráneumban a kék ezer árnyalata dominál. Természetesen ezért hívják a leghíresebb tengerpartot Côte d’Azur-nek. A színek orgiája megigézte az impesszionizmus alkotóit is, akik előszeretettel időztek ezeken a tájakon. A művészi megnyilatkozás és a két partvidék természeti adottságainak összefüggései a XVIII. és XIX. sz. olyan nagy gondolkodóit is foglalkoztatta, mint Montesquieu és Mme de Staël. Egy dolog tehát biztos: legyen szó Párizsról, Normandiáról vagy Bretagne-ról, a Loire völgyéről, Burgundiáról vagy Elzászról, az Atlanti partokról vagy a déli régiókról, egyik sem tartozik a „…na, ezt is kipipáltuk…” lajstromába.
A hely szelleme és a fantázia csodás dolgokra képes, s az álmokból egyszer valóság születhet.
Bálint Péter idegenvezető