Franciaországról mindent amit tudni érdemes...

Francia utak

Miért válasszunk utazási irodát?

2017. március 31. - TdM Travel

Utazást ma már bárhol vehetünk…sajnos. Már lassan a Tesco pénztárban is lehúzzák az akciós újságról vonalkód alapján. Igen a Vaterán vagy a Jófogáson is vehetünk utazásokat. Sőt befoglalhatjuk egyedül a repülőjegyünket és szállásunkat is. Elmondjuk miért is van szükség mégis az utazási irodákra. Mert bizony nem elég egy magyar nyelvű weboldal , ahol kedvező áron kínálnak szállást. Egy bankszámla, egy mobilszám és már kész is az üzlet…Na de milyen áron? Ne felejtsük el, hogy sokszor a legcsábítóbbnak tűnő ajánlatok mögött szélhámosok és csalók állnak. Számos esettel találkoztunk az elmúlt években és az ügyeskedők száma nem csökkent. Olcsó mobilhome az Adrián, lakókocsik vagy apartmanok Olaszországban…csak néhány szépen megszerkesztett, vonzó weboldal, melyek az elmúlt évben több hónapon keresztül csalogatták a látogatókat, majd néhány hónap alatt sok ezer euró beszedésével károsítottak meg családokat és tűntek el örökre.1_52.jpg

A magyar utazási irodák száma nem kevés. Már itt is nehéz helyzetben vagyunk , hogy kit válasszunk. De hogy miért is válasszunk inkább utazási irodát? Pont a napokban olvastam egy kétségbeesett posztot egy facebook-os csoportban. Lekésték a repülőgépet, Nápolyból csak 2 nap múlva indul újra járat, ki-mit javasol hogyan jussanak el Rómába, onnan mikor indul gép stb…Nos hamar kiderült, hogy eleve késve mentek ki a repülőtérre. Ezzel sokat nem lehet kezdeni…De: ha irodánál foglalsz az iroda felhívja a figyelmedet a legkésőbbi check in időpontra és tájékoztat többek között a poggyász méretével, súlyával kapcsolatos előírásokról is. Azt már nem is említem, hogyha utazási irodánk keresztül foglalsz , lekésed a géped, rögtön tudod kit kell hívni, nem egy facebook csoportban remélsz segítséget. Az iroda pedig lefoglalja neked az új jegyet, ennyi.iroda.jpg

1.) Miért utazási iroda?

Semmiképpen sem azért mert drágább, mert be kell menni, fel kell hívni, meg kell osztani valakivel az elképzeléseinket, hanem azért mert szakmailag felkészült, esetleg az adott desztináción már többször személyesen járt gyakorlott utazótól kérünk tanácsot. Utazási irodák azért léteznek, hogy minden elvi és gyakorlati segítséget megadjanak egy tervezett utazással kapcsolatban. Sőt teszik ezt úgy, hogy a hivatalosan bejegyzett irodáknak (ettől az apró ténytől azért ne szakadjunk el!) jelentős vagyoni biztosítékkal is kell rendelkeznie. Vagyis egy BIZTOSÍTÓ is áll mögötte, mely garanciát is jelent a befizetett pénzünkre.

2. ) Melyik utazási iroda?

Kerüljük a facebook-on és különböző portálok alatt a vonzó, hangzatos címek alatt futó Utazási tanácsadókat, önjelölt helyi idegenvezetőket vagy csoportszervezőket. Ha semmi mást nem teszünk meg annak érdekében, hogy alaposan utána nézünk kinél hagyjuk a nyaralásunkra szánt összeget, legalább annyit ellenőrizzünk rendelkezik e az adott cég magyarországi bejegyzéssel, van e engedélye a tevékenység végzésre. A Magyar Kereskedelmi és Engedélyezési Hivatal honlapján naprakész információkat találnak a ma Magyarországon bejegyzett utazásszervezők és közvetítők tekintetében.
Részletek: http://mkeh.gov.hu/kereskedelmi/idegenforg_nyilv/utazasszerv
Érdeklődjünk és tájékozódjunk az adott cég alapításának évéről. Ne felejtsük el, hogy naponta nyílnak utazási irodák és zárnak be akár néhány hónap elteltével. A sajtóban napvilágot kapott hírek csak a csődök töredékéről, a nagyobb visszhangot kiváltó eseményekről számolnak be. Napi szinten 1-1 károsult esete nem jut el a médiacsatornákon keresztül az ügyfelek felé, pedig az elmúlt évben is számos külföldön bejegyzett cég, vagy hazai kisebb vállalkozás okozott jelentős károkat és hiúsította meg családok eltervezett és jó előre kifizetett nyaralását.

3.) Tour operator vagy utazási iroda

Tulajdonképpen mindegy. Az árak azonosak. És ez nagyon fontos. Árkülönbségek a mai jogszabályok alapján nem fordulhatnak elő ugyanazon program esetében. Nincs, és nem lehet a szomszédban olcsóbb. Ha igen akkor inkább a vészféket húzzuk meg, mintsem hogy örüljünk a kialkudott kedvezménynek. A tour operator vagyis utazásszervezői engedéllyel rendelkező iroda saját árualapját kínálja értékesítésre, míg a kisebb utazási irodák vagyis közvetítő irodák a „nagyok” kínálatát értékesítik az Ügyfelek felé. Közvetítik, és ezen van a hangsúly. Amikor egy utazási irodában szerződést kötünk a TO ajánlatára, a szerződésen minden esetben feltüntetésre kerül a szervező iroda is. Tudnunk kell, hogy kivel kötünk szerződést. Érdemes az MKEH adatbázisában szereplő vagyoni biztosíték összegét is ellenőrizni, hiszen nagyobb forgalmú cégek esetében ezek a számok is beszédesek. Az alapítás évéről már nem is beszélek. A MUISZ (Magyar Utazási Irodák Szövetsége ) is segítségünkre lehet adatbázisával.

4. ) Last Minute

Vagyis „utolsó pillanat”-ban történő jelentkezés esetén jelentős összeget takaríthatunk meg. Fontos, hogy nem valaki által lemondott és újra értékesítésre kerülő 4*-os luxusszállodákról van szó általában, amelyet a katalógus ár negyedéért kaphatunk meg, hanem megmaradt helyek kedvezményes áron való értékesítéséről az induláshoz közeli időpontban. Sokszor a fix szálláshelyről információt csak érkezéskor, a helyszínen kapunk és legritkább esetben kerülnek az akciós árat fizetők a főépületek luxusszobáiba avagy a tengerre néző lakosztályokba. Akinek az utazása nem kötött fix időponthoz, jelentős összeget  spórolhat egy kedvező akciós ajánlat alkalmával.

5.) First Minute

Az előzőekben leírtak ellentéte és egyre népszerűbb a Last Minute utakkal ellentétben. Aki időben foglal , több lehetőség közül választhat. Időben lekötött foglalását jelentős előfoglalási kedvezménnyel veheti igénybe.

6.) Biztosítás

Sajnos még mindig sokan indulnak útnak érvényes utasbiztosítás nélkül. Szeretnénk eloszlatni néhány félreértést, amelyet az Uniós tagságot illetően sokan helytelenül értelmeznek az „ingyenes” betegellátással kapcsoltban. Vagyis érvényes társadalombiztosítás alapján  nem jár alanyi jogon mindenkinek a külföldi betegellátás! (csak sürgősségi ellátás!) Tehát továbbra sem  elég felmutatni a magyar útlevelet vagy a magyar TB-kártyát ahhoz, hogy valakit ellássanak egy külföldi kórházban. A legkedvezőbb díjtételű biztosítások  vagy éppen a bankkártyánkhoz tartozó „ajándék biztosítások” pedig nem feltétlenül nyújtják ugyanazt a szolgáltatást, mint az esetleg pár 10 forinttal drágább teljes körű szolgáltatást nyújtó Biztosító társaságok.(Fontos: Mindig olvassa el a részletes tájékoztatót a biztosító térítési összegeivel kapcsolatban!)

7.) Sztornó biztosítás

Plusz költség ugyan, de sokszor megkötése kötelező is, egyébként pedig praktikus és ajánlott. Megkötésével megbetegedés, utazásképtelenség esetén a Biztosító vállal garanciát (Általában min.20% önrész levonásával) a befizetett részvételi díj megtérítésére, akkor is, ha az adott Utazási Iroda szerződése szerint a szolgáltató már nem lenne köteles a visszafizetésére. Ne csússz el egy banánhéjon! Tudom, hogy mindenki egészséges és nem is lesz beteg, és ennek mindenki nagyon örül, de nem tudhatjuk, hogy Apuka lába nem indulás előtt 1 nappal fog eltörni esetleg...

8.) Helyszínen fizetendő költségek, egyéb járulékos összegek

Egy-egy nagyon kedvező ajánlatnál ne felejtsük el elolvasni az apró betűs részt sem! Tájékozódjunk előre milyen helyszínen kötelezően fizetendő költségekkel kell még számolnunk. Előre nem jelzett, helyszínen fizetendő költséget egyetlen utazási irodának sem áll jogában beszedni! És a sokszor reklamált tételek, melyek ugyan előre fizetendőek, de számos tévképzet él erről is az emberekben. Repülőtéri illeték, kikötői illeték: Az adott ország repterének, kikötőjének használatára vonatkozó költség. Összege az aktuális árfolyamtól függően változhat. Vízum, belépési, kilépési illeték: Utazás előtt kérjünk pontos tájékoztatást az adott ország rendelkezéseire vonatkozóan.

9.) Utazási szerződés

Tudjuk, hogy hosszú és azt is, hogy gyakran apró betűkkel van írva. Mégis el kell olvasni, mert sok kellemetlenségtől kímélhetjük meg magunkat. Foglaláskor mindig minden esetben tisztázzuk a lemondási, módosítási feltételeket és az esetleges díjemelésekkel kapcsolatos kikötéseket is!

10.) Idegenforgalmi adó

A legtöbb európai országban sajnos már bevezetésre került. Vagy éppen folyamatban van. 2012. január 1-től Olaszország több régiójában is bevezetésre került az idegenforgalmi adó, mely minden esetben érkezéskor a helyszínen fizetendő. Az adó mértéke régiótól és szálláskategóriától függően változik.(1-3EUR/fő/éj) Az idegenforgalmi adó összege változhat, illetve sok régió esetében még csak most kerül bevezetésre, így ennek pontos összegéről tájékoztatást az indulást megelőzően az utas tájékoztató anyagban biztosítunk. Megértésüket köszönjük! Németország, Horvátország, Szerbia, Bosznia, Montenegró esetében az idegenforgalmi adó szintén a helyszínen fizetendő!

És végül: Legális és „fekete szervezők”: Az egyre szigorúbb rendelkezések az Utasok biztonságát garantálják. Mielőtt döntünk, győződjünk meg arról, hogy az út szervezését bonyolító cég rendelkezik a szükséges feltételekkel. (Engedélyszám, vagyoni biztosíték stb.) Ennek hiányában az esetleges károkért nincs jogilag felelős személy!

  

 

A bejegyzés trackback címe:

https://franciautak.blog.hu/api/trackback/id/tr9612391053

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.