Franciaországról mindent amit tudni érdemes...

Francia utak

A burgundi magyar puhatestű

2017. február 21. - TdM Travel

6_4.jpgBurgundia maga a gasztronómia: a petrezselymes sonka főleg előételként fogyasztandó; a vörösborban pácolt kakas, a helyi, Charolaise marhából készített burgundi pörkölt a leghíresebb főételek; a Kir, azaz fehér bor és fekete ribizli likőrből készített aperitif, a Kir royal, ugyanaz, csak fehér pezsgővel készítve a leghíresebb helyi specialitások. A legkülönlegesebb sokak számára mégis a burgundi csiga. Jóllehet, az éti csigával már csak elvétve találkozhatunk Burgundiában, a Franciaországban fogyasztott mennyiség (30000 tonna) kb. 2-3 %-a (800-1000 tonna) származik a helyi tenyésztőktől. Magyarország nagy beszállítója a francia régiónak. Hasznuk nem sok akad, a zöldségtermesztők és kertészek kifejezetten nem kedvelik őket, a franciák viszont annál inkább. No, nem a gyönyörű francia kertek virágainak levelén, hanem a fazékban. Sokan persze még a látványát sem szeretik, megenni aztán végképp nem. Ennek ellenére a csiga megfelelően elkészítve igazi csemege. Jómagam legalább háromféleképpen fogyasztottam már. Ettem tavaszi tekercs töltelékeként, és ettem már megfőzve, petrezselymes, fokhagymás krémmel visszatöltve a házába. Ez utóbbi egyébként a legelterjedtebb elkészítési módja. Mégis a legnagyobb élményem a burgundi borvidék fővárosában, Beaune-ban ért a Patriarche pincében. A XVIII. század végén megalapított borkereskedő családi vállalkozás a világ leghíresebb borászai közé küzdötte fel magát. A komlexum központi része egy, a XVII. században alapított apácarendi kolostor. Alatta egy 5 kilométer hosszúságú, középkori labirintus húzódik, ahol a legkiválóbb burgundi évjáratok pihennek, hogy az eladás pillanatában még kiválóbbak legyenek. Hogy teljes legyen a kép, mindez a burgundi hercegek hajdani rezidenciájától és a XV. században alapított, Franciaországban is páratlan, szegények kórházától (Hospice de Beaune) pár lépésnyire található. Történelmi környezetben tehát nincs hiány. A patinás borászat labirintusában szervezett, fáklyalángos, exkluzív vacsora alkalmával vettem részt életem legemlékezetesebb csigalakomáján: csiga burgundi barna mártással. Ez az elkészítési mód a legszalonképesebb. Még azok közül is sokan elcsábultak, akik az ellentábor kemény magjához tartoztak. Az ilyen módon elkészített csiga állagában sokkal inkább hasonlít a zúzához, vagy akár a sült májhoz. Ha valaki nem tudja, mit eszik, bizony könnyen tévedésbe eshet. Burgundi hercegi lakomához illő mennyiséget kaptunk, így többen a csoportból, köztük persze én is, felajánlottuk önzetlen segítségünket a szerényebb étvágyúaknak… ☺  /Bálint Péter, idegenvezető/

A bejegyzés trackback címe:

https://franciautak.blog.hu/api/trackback/id/tr8712277559

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.